Kada će početi sa radom Centar za monitoring okoliša?

Zenicainfo.ba

S početkom iduće godine, Centar za monitoring okoliša na Institutu Kemal Kapetanović mogao bi biti u punoj funkciji.

Budući monitoring centar trebalo bi da pruža kompletnu i preciznu sliku o svim parametrima zagađenja zraka u svim krajevima Zeničko-dobojskog kantona, zajedno sa podacima iz kantonalnog registra o postrojenjima i zagađivačima.

Svaka stanica u sistemu monitoringa zagađenja zraka u opštinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona biće opremljena u skladu sa situacijom na terenu, što će reći, biće opremljena za mjerenje polutanata specifičnih za taj prostor i kvalitet zraka.

U Zenici će tako, osim sumpor-dioksida, ozona, prašine, karbon-monoksida i azotnih oksida, biti mjereni polutanti koji imaju jače kancerogeno djelovanje, poput benzola, toluena i ksilena i ti podaci, tvrde na Institutu, biće pouzdani i sljedivi u skladu sa evropskim standardima. To znači da bi mogli biti korišteni za sve vrste komparativnih analiza na područjima kvaliteta zraka, zdravstva i slično.

„Uređaji za mjerenje benzola na mjernim stanicama u Zenici trenutno nisu u funkciji, jer je za njih potrebno nabaviti dodatne uređaje za dnevnu kontrolu. Ugovor za nabavku tih uređaja je potpisan i čekamo na njegovu isporuku. Uslijediće eksterna kalibracija, što znači da će uređaji funkcionisati u skladu sa evropskim standardima“, kazao nam je Halim Prcanović, rukovodilac Zavoda za zaštitu i ekologiju na Institutu „Kemal Kapetanović“.

Halim Prcanović, rukovodilac Zavoda za zaštitu i ekologiju na Institutu „Kemal Kapetanović“

Do kraja godine trebalo bi da se nabave i postave sve preostale mjerne stanice u sistemu monitoringa. U Visokom će, pred osnovnih, biti mjereni polutanti poput sumporovodika (H2S), koji ispušta specifične mirise iz kožne industrije, u Maglaju je specifično zagađenje spojevima sumpora, pa će te stanice biti opremljene dodatnim odgovarajućim instrumentima. Na lokaciji u Vranduku je uspostavljena i počela je s radom takozvana pozadinska mjerna stanica, koja daje podatke o nivoima sumpor-dioksida, ozona, karbon-monoksida , azotnih oksida i svih čestica prašine, uključujući i one najsitnije čestice, promjera 2,5 mikrometra i manje.

Inače, svaki instrument je izuzetno skup, ali sistem monitoringa biće u stanju da dodatno opremi svaku od ovih stanica, u skladu sa zahtjevima i mogućnostima, ukazuje Prcanović. On dodaje da je svaki podatak koji se koristi u analizama zagađenja zraka validan tek uz odgovarajuću kalibraciju uređaja, koja garantuje kvalitet tih podataka.

Svi uređaji postavljeni u stanicama se provjeravaju redovno kalibracionim plinovima od strane certifikovane kuće i imaju sljedivost do evropskih standarda, ističu u Zavodu.

„Građani Zenice mogu biti sigurni u kvalitet i pouzdanost podataka, koji su im dostupni. Ono što pokazuju uređaji je u skladu sa evropskim standardima. Nepouzdana oprema se automatski isključuje i stavlja u funkciju tek u momentu kada je kalibrisana u skladu sa evropskim standardima“, pojašnjava Prcanović, najavljujući i skoru eksternu kalibraciju svih uređaja u sistemu monitoringa, ali i unutar Kalibracionog laboratorija centra za monitoring okoliša, koja će dodatno povećati pouzdanost mjerenja.

Mobilna stanica, koju je Institut ranije nabavio, služiće i za interventna mjerenja, ali, prije svega, za pokrivanje svih područja za koja stacionarne mjerne stanice neće biti nabavljene.

„Mobilna stanica je najopremljenija, sadrži sve uređaje koji postoje u Zeničko-dobojskom kantonu, jer ideja je bila da stanica može pokriti sve zahtjeve za mjerenjima u svim područjima. Ona će, između ostalog biti korištena za mjerenja u općinama poput Olova, Breze, Doboj Juga, dakle tamo gdje nema značajnijih problema sa kvalitetom zraka“, kaže Prcanović.

Halim Prcanović je procijenio da bi sistem monitoringa zagađenja zraka u Zeničko-dobojskom katona, njegova prva verzija bez dodatnih unapređenja, mogla biti u punoj funkciji do početka iduće godine.

Svi podaci biće dostupni kako javnosti, tako i zainteresovnim institucijama. (Sanja Stević)