Posmrtni ostaci 33 žrtve srebreničkog genocida, danas će biti prevezeni u Potočare

Foto: rtvslon.ba

Posmrtni ostaci 33 žrtve ubijene tokom genocida u julu 1995. godine na području Srebrenice, danas će iz JKP “Gradska groblja” Visoko biti prevezeni u Memorijalni centar Potočari, gdje će biti ukopani na zajedničkoj dženazi 11. jula.

U 10.00 sati iz Visokog kreće kolona sa tabutima, a na putu do Potočara planirano je kraće zaustavljanje u Ilijašu i  Vogošći, a potom oko 12.00 sati i dolazak ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Kolona će se kratko zaustaviti i ispred Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, na Markalama i onda će preko Baščaršije krenuti put Potočara, gdje bi trebala stići u poslijepodnevnim satima.

Svake godine veliki broj građana u mjestima kroz koja prolazi isprati kolonu s tabutima i odaju počast ubijenim žrtvama.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. U vrijeme kada je ubijen bio je maloljetan, imao je svega 16 godina.

Najstarija žrtva je Šaha Cvrk. Ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine.
Izvor: Vijesti.ba/Fena