Priručnik kao dio projekta formiranja zdravih navika kod djece predškolskog uzrasta

Priručnik za odgajatelje i roditelje o uzgoju mikrobilja autora Naire Jusufović, profesorice pedagoškog odgoja i obrazovanja i Filipa Jonjića, inžinjera agronomije promoviran je u Zenici.

Priručnik je dio projekta formiranja zdravih navika kod djece predškolskog uzrasta, koji je realiziran u okviru kampanje Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH. Kampanju realiziraju  uz finsnijsku pomoć švicarske Razvojne agencije u saradnji sa Svjetskom bankom i Federalnim ministarstvom zdravstva.

„Kada je riječ o projektu uzgoja bilja provedenom u deset zeničkih vrtića započeli smo prvo s seminarima za odgajatelje i roditelje mališana. Osigurali smo i opremu, spremišta, lampe, posude, humus, netretirano sjeme. Radeći u svim fazama uzgoja mirkobilja kod djece smo razvijali istraživački duh što je vrlo važno za taj uzrast, zatim higijenske, prehrambene i radne navike, kao i osjećaj odogovornosti. Oni su se radovali i zemlji i rastu biljaka, pisali su pjesme o tome. Ovaj projekat je potvrdio stajališta da naša djeca pate za nedostakom prirode, da su zarobljeni u svijetu tehnologije, a mi kao odrasli smo im dužni omogućiti stimulativnu životnu sredinu“, kazala je Jusufović.

O samom mirkobilju i procesu uzgoja saznali smo od koautora priručnika za odgajatelje i djecu Filipa Jonića.

Uzgoj mirkobilja je novi trend, još nije grana poljoprivredne proizvodnje, koji je u Evropi svoj zamah doživio prije desetak godina. Riječ je o jednom od modela „urban farminga“ koji je sve popularniji o svijetu, a podrazumijeva uzgoj povrća na krovovima i terasama stambenih zgrada. To rade oni sa sviješću o tome koliko je važan organski proizvod, koliko je konvencionalna proizvodnja opterećena pesticidima i koliko je važno povezati se s prirodom. Za uzgoj mikrobilja ne treba mnogo prostora, i najveća vrijednost tog procesa je što traje kratko. Od sadnje do odrasle biljke potrebno je od 15 do 28 dana, a potencija te biljke je od 4 do 40 puta veća nego kod zrele tehnološke biljke. Može sadržavati i do 100 puta više E vitamina od konvencionalno uzgojene biljke iste kulture”, ističe Jonjić.
(Alma Huskić)