Predstavnici BBI banke uručili stotinu stipendija djeci bez jednog ili oba roditelja

Stotinu stipendija za djecu bez jednog ili oba roditelja s područja centralne BiH, Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, danas su na svečanoj ceremoniji uručili predstavnici BBI banke iz Fonda „Sheik Saleh Kamel“.

Projekat je rađen u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke FBiH, Rektoratom Univerziteta u Sarajevu, Islamskom zajednicom BiH, te Asocijacijom Fatma.

Stipendije su namijenjene učenicima osnovnih i srednjih škola, odnosno, redovnim studentima, državljanima BiH bez jednog ili oba roditelja.Njima će se godinu dana mjesečno isplaćivati po 100 američkih dolara.

Pri odabiru korisnika ove pomoći bio je važan postignuti uspjeh tokom školovanja te socijalni status članova domaćinstava i ukupni prihodi. Iz Fonda Sheik Saleh Kamel godišnje se uruči 500 stipendija ukupne vrijednosti 600 000 američkih dolara.

„Mislim da je za BiH ovo ulaganje strateški bitno, ulaganje u ljude, u buduće kadrove i nadamo se da će ovih stotinu stipendista iz regije srednje Bosne biti buduća snaga BiH. Mi dajemo stipendije na godinu dana i svake godine obnavljamo konkurse kada u obzir uzimamo njihove radove, rezultate, ukupna primanja tih porodica, nastojimo doći do djece bez jednog ili oba roditelja“, rekao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI  Banke.

Stipendistima i prisutnima na ovoj svečanosti, pored Amera Bukvića, predsjednika Uprave BBI Banke obratio se i ministar obrazovanje, nauke i kulture i sporta ZDK, Spahija Kozlić, muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević, Husein Živalj, bivši ambasador BiH, i potpredsjednica Asocijacije Fatma, Emina Babić. (Zijada Ramić)