Pohvale Gradu Zenica na konferenciji EBRD Green Cities u Londonu

Grad Zenica je na konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu “EBRD Green Cities: Building a better and more sustainable future for cities”, predstavljen kao inovativan primjer sistemskog pristupa rješavanju problema klimatskih promjena.

Na konferenciji koju je otvorila prva zamjenica gradonačelnika Londona prisustvovali su svi direktori odjela EBRD-a, članovi Vijeća Evrope, kao i veliki broj zvaničnika iz država u kojima EBRD djeluje.

Brojni projekti smanjenja ugljičnog otiska u vidu izbacivanja fosilnih goriva i energetske efikasnosti koje Grad Zenica provodi, a neki od njih su projekat zamjene rasvjetnih tijela sa LED, projekti energetske efikasnosti u zgradarstvu, novo zagrijavanje grada itd. pohvaljeni su kao izuzetni uspjesi gradske administracije na čelu sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, koji zbog ranije preuzetih obaveza i sjednice Gradskog vijeća nije bio u prilici da učestvuje u radu londonske konferencije.

Posebno je kao inovativan pristup prezentovano finansiranje pomenutih projekata, uzimajući u obzir da se i pored ograničenja u mogućnosti podizanja dodatnih kredita zbog prekomjerne zaduženosti Grada iz prethodnog perioda, u Zenici maksimalno radi na smanjenju CO2 ali i stvaranjem tzv. carbon sinka sadnjom novih sadnica drveća.

Predstavnica Grada Zenica u Londonu, stručni saradnik za zaštitu životne sredine, Jakuta Imširović, dipl. ing. mašinstva, razgovarala je sa stručnjacima i finansijerima i o mogućnostima izrade detaljne analize gubitaka mreži daljinskog grijanja i podstanicama, te mogućnostima finansiranja ovog kapitalnog projekta koji će biti naredna faza nakon uspostavljanja kvalitetnog izvora zagrijavanja.

“Inače, projekat joint venture kompanije Toplana Zenica d.o.o. Zenica realizovan bez dodatnog zaduženja Grada, na konferenciji održanoj jučer u Londonu priznat kao jedan od najboljih “zelenih” projekata. To je projekat snažno pomognut od strane EBRD-a na čemu sam se u ime gradonačelnika Kasumovića javno zahvalila direktorima EBRD-a i članovima Vijeća Evrope”, kaže Jakuta Imširović, stručni saradnik za zaštitu životne sredine.