Konferencija o iskoristivosti nusproizvoda

Kompanija ArcelorMittal Zenica bila je domaćin konferencije, koja je organizovana s ciljem promovisanja zaštite prirodnih resursa upotrebom industrijskih (nus)proizvoda. Konferencija je organizovana u saradnji s FehS Institutom za istraživanje građevinskih materijala iz Njemačke, GIT Institutom za građevinarstvo, građevinske materijale i nemetale iz Tuzle i ArcelorMittalom SA.

ArcelorMittal proizvodi 110.000 tona, ili 40.000 kubnih metara čeličanske troske svake godine. Ovaj materijal može zamijeniti mnogo prirodnih resursa ili minerala. Do kraja 2020.godine želimo iskoristiti sve nusproizvode iz proizvodnje čelika, a u junu 2019.godine iskoristili smo 100% proizvedene troske na visokoj peći. Želimo provjeriti na koji način možemo diskutovati s institucijama u BiH, o tome kako zaustaviti uništavanje prirodnih resursa“, tvrdi generalni direktor ArcelorMittala Zenica, Biju Nair.

S obzirom na to da se radi o gorućoj temi, konferenciji su prisustvovali i predstavnici evropskih zemalja, koji sa spomenutom tematikom imaju itekako pozitivna iskustva.

Naša iskustva su stoljetna. Stoljećima koristimo visokopećnu trosku u proizvodnji cementa, ali ju također koristimo i u poljoprivredi, odnosno u proizvodnji samih gnojiva. Troska je, u suštini, efikasnija od prirodnih elemenata, a kada je riječ o zaštiti okoliša, besprijekorna je. Nema nikakav loš efekat na zagađenje okoliša. Političari u BiH bi trebali, što hitnije, napraviti zakonsko rješenje kako bi se regulisala upotreba troske u mnogobrojnim projektima u BiH“, dodaje Thomas Reiche iz FEhS.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici kantonalnih i federalnih ministarstava,  kao i osobe iz struke, a koje bi mogle biti zainteresovane za dalje korištenje ovog industrijskog (nus)proizvoda. (L. Pojskić)