Za lokalnu zajednicu, HE Vranduk je završena priča

Za mještane šireg područja Vranduka priča o projektu hidrocentrale je završena, tvrdi Besim Begić, predsjednik mjesne zajednice Vranduk.

“U kontaktima sa zvaničnicima vlasti višeg nivoa dobio sam uvjeravanja da se odustalo od projekta jer je preskup”, kaže Begić koji je u razgovoru za RTV Zenica potvrdio da su okončani radovi na uklanjanju gradilišta, a lokalitet je doveden u prvobitno stanje.

“Stanje je nulirano, građevinska mašina i danas malo radi na lijevoj obali, i nakon okončanja bit će posijana trava i s obzirom da se tu nikada više neće ništa graditi,  predviđena je ribarska staza. Obaloutvrda i proširenje vodotoka je garancija da četiri stambena objekta, odnosno kuće više neće biti poplavljene”, ukazuje Begić.

Besim Begić, predsjednik MZ Vranduk

Jusuf Šarić je decenijama koristio zemlju ispod kuće za poljoprivredu. Imao je i bogat voćnjak. U poplavama koje su posljednjih godina uzrokovane formiranjem gradilišta i suženjem korita rijeke, izgubio je voćnjak. Danas kaže da je zadovoljan urađenom sanacijom terena, i nada se pravičnoj nadoknadi štete na voćnjaku.

Realizacija projekta hidrocentrale Vranduk, vrijednog oko 120 miliona maraka, prekinuta je u ljeto 2017. godine, nakon finansijskog spora između jednog od izvođača radova, austrijskog Strabaga i investitora – JP Elektroprivreda BiH. Epilog je bio prekid ugovora i od tada traje pravni spor ova dva poslovna subjekta.

Investitor se obavezao vratiti lokalitet u prvobitno stanje što je i učinjeno. (Šerif Babić)