Dopis premijeru Novaliću: Udruženje poslodavaca ZDK traži smjenu Uprave JP Ceste FBiH

Upravni odbor „Grupacije poslodavaca ZDK“ na sjednici održanoj 20.06.2019. donio je zaključak da je rekonstrukcija tunela Vranduk nanijela ogromnu štetu bosanskohercegovačkoj privredi.

Smatramo da za nastalu štetu mora neko odgovarati. Izvođenje samih radova se pokazalo neefikasno, ali i sama priprema i planiranje rekonstrukcije, te zbog toga strahujemo od nastanka ekscesa jer su privrednici i građani na rubu strpljenja, navodi se u saopćenju UP ZDK.

Obzirom da je Vlada Federacije BiH imenovala Nadzorni odbor JP „Ceste FBiH“, Vlada mora preispitati odgovornost nadležnih u ovom preduzeću. Ona za to preko Nadzornog odbora ima potrebni mehanizam. Smatramo, da ukoliko direktor JP „Ceste FBiH“ u međuvremenu ne podnese ostavku, što bi bio moralan čin, Vlada FBiH bi trebala pokrenuti smjenu kompletnog rukovodstva.

Ukoliko se ne poduzmu adekvatni koraci Upravni odbor „Grupacije poslodavaca ZDK“ će razmotiti i predložiti članicama podizanje pojedinačnih tužbi protiv „Cesta FBiH“, poručuju iz Udruženja poslodavaca ZDK.