Potpisan Kolektivni ugovor između Uprave i Sindikalnog odbora “ŠPD” ZDK

Punih šest mjeseci trajali su pregovori o potpisivanju Kolektivnog ugovora između predstavnika Uprave preduzeća i Sindikalnog odbora JP „Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona“, a čije zvanično potpisivanje je i uslijedilo 13.06.2019.godine. O samom ugovoru, ali i njegovim benefitima, za Zenicainfo.ba govorio je Saćić Džemal, predsjednik sindikata.

Ovo je historijski momenat za nas. Potpisan je prvi tzv.kućni kolektivni ugovor. Opće je poznato da nemamo opći kolektivni ugovor, niti granski, te smo uslijed toga pristupili potpisivanju ovog tzv.kućnog kolektivnog ugovora“, pojašnjava nam Saćić, te dodaje:

Povećana je stopa obračuna minulog rada sa 0,5% na 0,6% kao i naknada za topli obrok, koji će nakon stupanja na snagu ovog Kolektivnog ugovora, umjesto dosadašnjih 8,00 KM, iznositi 9,00 KM po radnom danu uposlenika. Također, prilikom odlaska u penziju, radnicima će se isplaćivati otpremnina u visini od njegove četiri prosječne plaće isplaćene u prethodna tri mjeseca, ili četiri prosječne neto plaće isplaćene u FBiH prema zadnjem objavljenom statističkom podatku za prethodnu godinu, ako je to za njega povoljnije. Prema dosadašnjem Kolektivnom ugovoru, osnovica je bila tri plaće.“

Džemal Saćić, predsjednik Sindikata ŠPD

Prema riječima predsjednika Sindikata JP „Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona“, radnici su prilično zadovoljni potpisanim ugovorom jer im upravo on pruža dozu sigurnosti, ali i dalje dodaje da je nephodno povećati plaće proizvodnim radnicima, koji, nažalost, svakodnevno napuštaju kako ovo, tako i mnoga druga bh.preduzeća.

Ovaj Kolektivni ugovor potpisan je na period od tri godine. (Lamija Posjkić)