Nagle temperaturne razlike donose zdravstvene probleme

Iako nam kalendarski  ljeto još nije stiglo, zbog dugog kišnog perioda smo sa nestrpljenjem očekivali period stabilnijih vremenskih prilika i sunčane intervale koji najavljuju ljeto.

Ipak, zbog naglih promjena pune su zeničke ambulante pacijenata. „Posebno na starije i hronične bolesnike utiču ove velike vremenske razlike. Oscilacije u krvnom pritisku kao i vrijednostima šećera u krvi, problemi sa spavanjem i teške glavobolje, najčešći su problemi na koje se žale posljednjih dana građani“, kazali su nam u porodičnoj ambulanti u Radakovu. „Izbjegavati boravak na otvorenom od deset do 17 sati, što više tečnosti, sezonskog voća i povrća, što manje teških obroka, odnosno jesti učestalije a manje. Izbjegavati mesne prerađevine, konzerviranu hranu, kao i mliječne proizvode, a posebno majonezu i ono što je možda najvažnije od svega, piti dovoljno tečnosti a najbolje vodu“, preporučuje doktor porodične medicine u Radakovu Adi Pezo.

„Osim starijih i hroničnih bolesnika, ugrožena su i djeca kojoj najčešće prijeti toplotni udar, pa ukoliko moraju boraviti na otvorenom u najtoplijem dijelu dana naša preporuka je da ih zaštitite od direktnog djelovanja sunčevih zraka“, dodao je doktor Pezo. (Belinda Dorić)