Nagle temperaturne razlike donose zdravstvene probleme

Iako nam kalendarski  ljeto još nije stiglo, zbog dugog kišnog perioda smo sa nestrpljenjem očekivali period stabilnijih vremenskih prilika i sunčane intervale koji najavljuju ljeto.

Ipak, zbog naglih promjena pune su zeničke ambulante pacijenata. „Posebno na starije i hronične bolesnike utiču ove velike vremenske razlike. Oscilacije u krvnom pritisku kao i vrijednostima šećera u krvi, problemi sa spavanjem i teške glavobolje, najčešći su problemi na koje se žale posljednjih dana građani“, kazali su nam u porodičnoj ambulanti u Radakovu. „Izbjegavati boravak na otvorenom od deset do 17 sati, što više tečnosti, sezonskog voća i povrća, što manje teških obroka, odnosno jesti učestalije a manje. Izbjegavati mesne prerađevine, konzerviranu hranu, kao i mliječne proizvode, a posebno majonezu i ono što je možda najvažnije od svega, piti dovoljno tečnosti a najbolje vodu“, preporučuje doktor porodične medicine u Radakovu Adi Pezo.

„Osim starijih i hroničnih bolesnika, ugrožena su i djeca kojoj najčešće prijeti toplotni udar, pa ukoliko moraju boraviti na otvorenom u najtoplijem dijelu dana naša preporuka je da ih zaštitite od direktnog djelovanja sunčevih zraka“, dodao je doktor Pezo. (Belinda Dorić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime