Dijaspora BiH se protivi poduhvatu Porezne uprave da oporezuje poklone u novcu

Dijaspora BiH se jako protivi poduhvatu Porezne uprava Federacije BiH koji se odnosi na oporezivanju poklona u novcu, koji stiže u BiH.

Kažu da novac koji se poklanja, rodbini, studentima i učenicima ili bolesnima ne bi trebao biti oporezivan u BiH. A ono što ih najviše brine jeste da onaj ko ne prijavi porez na poklon može biti krivično kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 3.000,00 KM.

“Jednostavno, mi smo svi razočarani. I ja sam jedan od onih koji šalje i bližoj i daljoj rodbini. I ljudima kojima treba i studentima koje stipendiramo ili ljudima koji trebaju liječenje. Posredstvom prijatelja koji nam traže pomoć. Na osnovu čega je to donesemo? Jednostavno je neko izračunao, već godinama je tri i više milijardi maraka koji dolaze od dijaspore i to je podatak Centralne banke”, kazao je Hasan Šehović predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Iz Porezne uprave FBiH za Akta.ba su kazali da još uvijek vlada velika zabuna oko oporezivanja poklona u novcu koji stižu iz dijaspore, ali da oporezivanju ne podliježe sav novac koji dolazi u BiH kao poklon iz inostranstva, već samo jednokratno uplaćen iznos.

“Najveća pometnja se stvorila zbog Zakon o porezu na promet nekretnina i porezu na nasljeđe i poklone Kantona Sarajevo koji je usvojen prošle godine a u čijem se Članu 17. Stav 2  navodi da se porez na nasljeđe i poklone plaća i na pokretne stvari, uključujući i gotov novac, novčana potraživanja i vrijednosne papire ako je pojedinačna vrijednost veća od 5.000 KM. Roditelji i djeca, braća i sestre – dakle prvi ili drugi nasljedni red, oni su oslobođeni plaćanja te vrste poreza. Svi ostali imaju obavezu plaćanja poreza na poklone”, kažu iz PUFBiH.

Oporezivanje poklona u novcu podrazumijeva priliv novca po osnovu poklona što je propisano Zakonom o porezu na nasljeđe i poklon u određenim kantonima i po osnovu Zakona o porezu na dohodak.

Poklon u novcu ne podrazumijeva samo doznake iz inostranstva, ali pozivom su obuhvaćene poduzete aktivnosti po doznakama iz inostranstva.

Oporezivanju tako podliježe jednokratno uplaćen iznos veći od 5.000 KM ako primalac živi u Kantonu Sarajevo, odnosno 2.000 KM ako živi u drugim kantonima. Način oporezivanja priliva novca po osnovu poklona je propisan kantonalnim propisima i zbog toga se iznosi koji se oporezuju razlikuju.

Iz Porezne uprave su nam kazali da su baš iz razloga mogućnosti uvođenja dodatnih mjera oporezivanja, izašli u susret građanim te pozvali porezne obveznike  da dobrovoljno plate i prijave porez kako bi izbjegli određene kazne, prekršaje ali i kamate.

“Lice koje je ostvarilo prihod iz inostranstva na koji je plaćen porez u inostranstvu po stopi od 10 posto ili većoj ne podliježe plaćanju poreza, ali je dužno podnijeti prijavu sa dokazima o plaćenom porezu u inostranstvu. A ako je lice platilo porez u inostranstvu po stopi koja je manja od 10 posto dužno je obračunati i platiti porez po stopi koja čini razliku između stope od 10 posto i stope iz inostranstva”, rekli su iz PUFBiH.

Analitičari kažu da iz dijaspore stiže i novac u vidu pomoći i za poduzetništvo a koje država uredno oporezuje. Poreznoj se tako pruža mogućnost da retroaktivno oporezuju doznake pristigle iz inostranstva. Slažu se da su reforme na ovom području neophodne .

Uprkos pojašnjenjima iz Porezne uprave, i oni koji primaju novac od članova svojih porodica suočiće se, kažu oni, sa procesom dokazivanja porijekla prihoda jer banke nisu u stanju napraviti selekciju ko i za koju svrhu uplaćuje novac na račune građana Bosne i Hercegovine.

Porezna uprava Federacije BiH prošle godine je konstatovala da raste broj fizičkih lica koja ostvaruju prihode iz inostranstva i iste naplaćuju putem PayPal-a, MoneyGram ili nekog od drugih servisa elektronskog on-line plaćanja ili direktno na devizne račune, odnosno na druge vrste računa otvorenih kod banke. Prvi na udaru su se našli frilenseri, a sada se ta lista širi.

I.M./Akta.ba