Svaka nova kiša nova je strepnja za mještane okolnih naselja Zenice

Svaka nova kiša strepnja je za mnoge mještane okolnih naselja Zenice. U ovoj posljednjoj stradale su skoro iste lokacije kao i u ranijim poplavama. Možda je ovo i konačan alarm za odgovorne nadležne  institucije.

Predsjednici mjesnih zajednica Broda, Lokvine, Stranjani, Pojske i Vrselje prije dva mjeseca jedinstveno su nastupili i podnijeli zahtjev da se korito Kočeve proširi i produbi, te da se divlje deponije eliminišu upravo zato što i mala kiša na ovim područjima je opasnost za mještane i njihovu imovinu. „Ovo se stalno ponavlja i opet će jer se naši zahtjevi uopšte ne razmatraju“, kaže za Zenicainfo.ba  Sabahudin Smriko, predsjednik Mjesne zajednice Lokvine.

Plastenici i poljoprivredna dobra su ponovo uništeni, a nekoliko kuća je u subotu bilo totalno odsječeno od putne komunikacije. Korito je suženo i ovo je četvrti put da je u kućama voda. Ni Halidu Smriki nije bolje. Ovaj demobilisani borac sa suprugom živi od poljoprivrede. Totalno mu je uništen prilaz kući. „Već nekoliko puta sam pisao dopise , ukazivao na ovaj problem i sada do svoje kuće uopšte ne mogu doći ni autom ni traktorom, a nova i manja kiša potpuno će odnijeti most do kuće. Očajan sam“, kaže Smriko. Epilog poplava su aktivirana stara klizišta, štete na poljoprivrednim dobrima i stambenim objektima. Građani su bili prepušteni sebi, jer na njihove pozive, kao i naše ekipe tokom subote nadležne službe nisu odgovarale. (Belinda Dorić)