Gdje parkirati? – U Zenici oko šest hiljada parking mjesta a 30.000 automobila

Jedan od većih problema grada Zenice zasigurno je manjak parking mjesta, zbog čega su naši sugrađani vrlo često primorani svoja vozila odlagati na trotoaru ili čak po zelenim površinama. No, kako riješiti ovaj problem?

Grad, prema našim procjenama, trenutno raspolaže sa pet do šest hiljada parking mjesta, što je evidentno nedovoljan broj. No, pripremljena je Odluka o organizaciji načina naplate parkiranja, koju je Gradsko vijeće donijelo 30. maja prošle godine, i koja bi s potpunom primjenom trebala stupiti na snagu krajem idućeg mjeseca“, ističe za Zenicainfo.ba Nisvet Hukić, direktor JP „Parking servis“.

S obzirom na činjenicu da je u našem gradu registrovano oko 30.000 motornih vozila, prema procjeni struke ovaj vid regulacije nedostatka parking prostora mogao bi djelimično riješiti spomenuti problem. S tom konstatacijom saglasan je i Benjamin Durmić, pomoćnik komandira PS Centar. Policijske snage se vrlo često u svom poslu i same suočavaju s problemom nepropisnog parkiranja, a što su dužne sankcionisati.

Policijski službenici svakodnevno evidentiraju i dokumentuju prekršaje, zbog čega su primorani izdavati prekršajne naloge. Za ovaj vid prekršaja propisana je novčana kazna od 40 KM.“

Prema nezvaničnim informacijama, oko 250 prekršajnih naloga ove vrste izda se na mjesečnom nivou na području grada. Čak i kada bi svi prekršioci kazne plaćali u roku osam dana, te time izdvajali 20 umjesto spomenutih 40 KM, zbirni rezultati bi i dalje bili basnoslovni.

Po svemu sudeći, ovaj problem će i dalje ostati jedan od većih problema Zeničana, naročito onih koji su svakodnevni učesnici u saobraćaju.(Lamija Pojskić)