“Za život, pričaj, podrži, podijeli” – kampanja za podizanje svijesti o značaju doniranja organa

Federalno ministarstvo zdravstva u saradnji sa Udruženjem dijaliznih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorskom mrežom u našoj zemlji, upoznalo je danas studente Mašinskog fakulteta sa projektom „Za život, pričaj, podrži, podijeli“.

Osnovni cilj projekta je podizanje javne svijesti o značaju doniranja organa u svrhu liječenja transplantacijom. „Sve zemlje svijeta svoj program ne mogu bazirati samo na živim donorima, tako da one zemlje koje imaju razvijen program transplantacije sa umrlih osoba, tzv. kadaveričnu transplantaciju, imaju najbolje rezultate. Zato je ova kampanja i usmjerena na priču o transplantaciji i ono što je jako važno istaći jeste da se uvijek trebamo staviti u poziciju onog ko prima, a ne onog ko daje, jer samo je 20 posto šansi da budete onaj koji donira, a mnogo su veće šanse da budete u situaciji da vam je potrebna transplantacija“, rekao je za naš portal Zlatan Peršić, portparol Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

U okviru kampanje raspisan je i javni poziv u kojem mogu učestvovati svi građani Bosne i Hercegovine koji snime kratki video na temu „Promocija doniranja organa“, te poslati na stranicu Federalnog ministarstva zdravstva. Tri najbolja videa bit će novčano nagrađena i javno objavljena na facebook stranici.(Belinda Dorić)