Mještani Babinskog sliva nezadovoljni, koncesionari tvrde da ispunjavaju ugovorne obaveze

Nakon protesta mještana Babinskog sliva, održanog u petak popodne, ministar u Vladi ZDK za postorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, Arnel Isak, danas je održao hitni sastanak svih koncesionara, a s ciljem infomisanja o tome zašto mještanima spomenutog područja nije saniran put, kao što im je prethodno bilo obećano.

Sastanku sam pristupio s jasnim ciljem. Sve što je potpisano prije dvije godine treba da bude ispoštovano. No, iako jasno podržavam mještane i želim da se njihovi problemi riješe, naglašavam da Babinski sliv ipak nije u nadležnosti ministarstva na čijem se čelu ja nalazim“, tvdi ministar Isak.

Pema riječima mještana, spomenuti put, inače jedan od najprometnijih u ovom dijelu zemlje, predstavlja i problem i opasnost u saobraćaju. A odgovornost za nezadovoljstvo građana, evidentno, niko ne preuzima.

Privredno društvo KOMGRAD-ZE, kao jedan od koncesionara na tom području, asfaltirao je dionicu ceste na stacionaži 650 do stacionaže 1050. Iza te stacionaže ništa nije urađeno. Naglašavam da je prethodna stacionaža (0-650) obaveza Cesta FBiH“, ističe Muhamed Šibonjić, direktor Privrednog društva KOMGRAD- ZE.

I dok iz KOMGRADA- ZE tvrde da su oni prvi svoj dio sporazuma ispoštovali, Reuf Kadrić ispred Autocesta FBiH poručuje: „Izvođač radova svoje obaveze izvršava. Udarne rupe se redovno saniraju, a i dio koji je bio dosta devastiran je u potpunosti saniran.“

Na upit novinara zašto onda mještani iskazuju nezadovoljstvo ako svi potpisnici sporazuma tvrde da ispunjavaju svoje obaveze, spomenuti koncesionari nisu željeli davati konkretne odgovore.

Podsjetimo, protest održan krajem prošle sedmice okarakteriziran je kao miran. No, idući, ako do njega dođe, bit će uz radikalnije mjere, tvrde mještani Babinskog sliva. „Idući put će uslijediti blokada puta“, jasni su bili.(Lamija Pojskić)