prof.dr. Redžepagić-Gavran: Prevenirajte bolesti i unaprijedite zdravlje za vrijeme Ramazana

Piše: Prof.dr. Larisa Redžepagić-Gavran, dr.spec.prim

Milijuni muslimana diljem svijeta svake godine sa radošću izčekuju sveti mjesec Ramazan. Za vrijeme Ramazanskog posta muslimani se suzdržavaju od hrane, vode za piće (i drugih vrsta pića) te pušenja od zore do zalaska sunca 29-30 dana. Oženjeni parovi također se suzdržavaju od seksualnog odnosa za vrijeme posta. Tokom Ramazana, muslimani obično jedu dva obroka dnevno: jedan kada završe svoj svakodnevni post u zalasku sunca, poznat kao iftar, a drugi je lagani obrok prije zore, poznat kao sehur. Uz promjene u njihovim prehrambenim navikama, obrasci spavanja muslimana također se mijenjaju tokom Ramazana, uključujući produljenje sati kada su budni tokom noći i promjenu brzine spavanja.

Sa medicinskog stanovišta post je jedna od najstarijih metoda liječenja i oču­vanja zdravlja. Sam Hipokrat (otac moderne medicine) savjetovao je bolesnima da umjesto medikamentima svoje tijelo i dušu liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom. „Glad je majka zdravlja, pretjerana sitost izvor je raznih bolesti“ govorio je Hipokrat.

Osim religioznih aspekata, post za vrijeme Ramazana ima svrhu tjelesnog i psihičkog čišćenja te obnavljanja i aktiviranja unutarnjih potencijala organizma za samoizlječenje. Zapravo primijećeno je da se za vrijeme posta regulira nivo: šećera u krvi, krvnog pritiska, lipidni profil i tjelesna težina. Pojedinci također smatraju da je u ovaj period sjajna prilika za promjenu načina života kada je u pitanju kontrola apetita i uravnotežena prehrana, koja može pomoći kod gubitka težine. Umjesto prejedanja i tradicionalno obilnih iftara sačinjenih od visokokaloričnih jela i šećera, za iftar treba jesti brže probavljivu hranu. Post se treba prekinuti hurmama i vodom sa par kapi limuna, pojesti nešto od voća (bez kore), napraviti pauzu, jesti supu te lagano glavno jelo (lakše probavljiva mesa, riba, krompir, riža, svježe salate, povrće).  Za sehur treba jesti sporo probavljivu hranu, i nikako ga ne treba izbjegavati. Sehur treba da je kvalitetan sa integralnim žitaricama i tjesteninom, orašastim plodovima, voćem sa korom, suhim voćem, povrćem, mahunarkama, ribom, mesom, sirevima ili jajima.

S druge strane post može biti idealno vrijeme za mnoge pojedince da prestanu pušiti što će uveliko naići na veliku podršku i nihovih izabranih liječnika obiteljske medicine.

Iako postoji nekoliko izuzeća od posta, mnogi muslimanski pacijenti s akutnim ili kroničnim medicinskim stanjima i dalje se odlučuju na post, što može negativno utjecati na njihovo zdravlje ako se na odgovarajući način ne educiraju. Budući da duhovnost, religioznost i osobna uvjerenja utječu na zdravstveno ponašanje pacijenata i pridržavanje liječenja, pružatelji zdravstvene njege,a prije svega ljekari obiteljske medicine znaju kako ramazanski post može utjecati na zdravlje njihovih muslimanskih pacijenata, posebno onih s kroničnim medicinskim stanjima i kako im pomoći da završe njihov post na siguran način.

Postiti za vrijeme Ramazana nije preporučljivao za:  djecu predpubertetske dobi, žene tokom menstrualnog perioda ili za vrijeme postnatalnog krvarenja, putnicima, trudnicama/ dojiljama, starijim osobama koje ne podnose post, mentalno hendikepiranima, osobama oboljelim od dijabetesa na intenziviranoj inzulinskoj terapiji (apliciraju različite vrste inzulina više puta u toku dana), oboljelima od malignih bolesti te svim bolesnicima kojima bi post mogao na bilo koji način pogoršati njihovo stanje.

Jako je opasno  prestati uzimati lijekove ili mijenjati režime liječenja, pogotovo oboljelim od dijabetesa jer kao rezultat toga, mogu se razviti ozbiljne komplikacije, kao što su dehidracija, hipoglikemija, hiperglikemija, dijabetička ketoacidoza i drugi. Pacijentima koji boluju od povišenog krvnog tlaka ili imaju bolesti kardiovaskularnog sustava, te uzimaju više puta u toku dana redovnu terapiju, savjetujem da unatoč izmjerenih nižih vrijednosti krvnog tlaka popiju svoju terapiju za vrijeme iftara i sehura u prlagođenim dozama ili da se oko eventualne promjene režima terapije savjetuju sa svojim izabranim ljekarom obiteljske medicine.

Uz pažljivu podršku i savjete, ljekari i pacijenti treba da donesu zajedničku odluku o planu prehrane i načinu liječenja, te na taj način na obostrano zadovoljstvo, postignu uspješne zdravstvene ishode i siguran post.

Svim vijernicima islamske vjeroispovijesti kako u Bosni i Hercegovini tako i širom svijeta, čestitam početak svetog mjeseca Ramazana, sa željom da im ramazanski post prođe u dobrom zdravlju, sreći i blagostanju te da pronađu mir i zadovoljstvo sa sobom i drugima!