FOTO+VIDEO: Zeničane po 93. put probudila tradicionalna Prvomajska budnica

Tradicionalnom prvomajskom budnicom Zeničane su i ove godine probudili  članovi Duvačkog orkestra Kulturno-umjetničkog društva Željezara Zenica.

Tačan broj održanih budnica u Zenici nije poznat, ali stariji članovi Duvačkog orkestra kažu da je ovogodišnja 93. po redu.

Po tradiciji kamion sa Duvačkim orkestrom krenuo je u 5 sati jutros  ispred prostorija svog Društva, a potom je obišao zenička naselja i sokake, gdje stanuju stari muzičari ili njihovi potomci, te zastajao pred svojim kućama, želeći obradovati svoje porodice, komšije, ali i sve ostale sugrađane, ljubitelje ove prvomajske tradicije u Zenici. Sugrađani su ih i ovaj put dočekivali sa osmjehom i prigodnim poklonima.

„Nastojimo uvijek obići sva zenička naselja, gdje ima onih koji vole ovu vrstu muzike“, navodi Ljubomir Kelava, koji je već šezdeset i jednu godinu član Duvačkog orkestra, ističući da je ovaj orkestar navršio već 95 godina svog postojanja, dok je prvomajska budnica lijepa tradicija, koju su svi koji su došli u Zenicu baštinili od onih koji su ovdje već živjeli. (Vesna Jovanović)

https://web.facebook.com/ZenicaInfo.ba/videos/346439819339804/