FOTO: Odata počast ubijenim civilima Zenice

Na centralnom spomen obilježju i spomen-ploči sa imenima poginulih u prvom granatiranju Zenice, 19. aprila 1993. godine, polaganjem vjenaca i spomenom na najveće stradanje civila tokom agresije na BiH u ovom gradu, obilježen je danas 19. april, Dan civilnih žrtava rata grada Zenice.

Vedar aprilski dan 1993. privukao je van na hiljade Zeničana. Niko nije slutio tragediju, koja je u jednom trenutku u smrt odnijela 16 njihovih sugrađana. Tri minute do 12 na centar grada pala je prva granata. Odmah zatim, u neposrednoj blizini, još nekoliko. Jezive scene masakra obišle su svijet.

26 godina kasnije, mjesto tragedije je označeno, ali oni koji su ostali nakon žrtava nemaju mira. Pravda nije zadovoljena, koja bi im ublažila bol zbog gubitka najdražih.

„26 godina ja pričam istu priču. Od danas, nikoga neću tražiti, ko osjeti potrebu da dođe ovdje da se pokloni, ja mu se zahvaljujem“, poručuje Hedija Ganić-Trako, majka najmlađe žrtve granatiranja, tada 14-godišnjeg Nehrudina Trake.

Ono što boli više nego zaborav, a na obilježavanju Dana civilnih žrtava rata u Zenici, ljudi je sve manje, je totalno odsustvo volje da se odgovorni procesuiraju i da se sazna prava istina.

Na današnjem spomen okupljanju na mjestu pogibije 16 zeničkih civila, v.d. direktora Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti Univerziteta u Sarajevu, dr Amir Kliko, podsjetio je da je Centar službi bezbjednosti Zenica, sa Krim službom Trećeg armijskog korpusa i uz prisustvo posmatrača Evropske zajednice, svojevremeno izvršio kompletan uviđaj, iz kojeg su izvedeni nesumnjivi dokazi o počiniocima ovog zločina.

„Sve je zadokumentovano i ne postoji ni jedan razlog da se ovaj slučaj ne procesuira“, izjavio je Kliko.

 „Sve se zna, neko očito prikriva odgovorne. Ako Tužilaštvo BiH ne pokrene postupak, ja se uzdam u Božiju pravdu“, dodaje Ganić-Trako.

Nehrudin i ostalih 15 Zeničana su ubijeni na licu mjesta, nakon što je na centar grada ispaljena haubička granata sa položaja Hrvatskog vijeća obrane u Putičevu. Za ovaj zločin, ni 26 godina kasnije, još niko nije odgovarao. Pred Haaškim sudom je za ovo bio optužen general HVO-a Tihomir Blaškić.

(Sanja Stević)