U Zenici okrugli sto o temi ponašanja mladih osoba

Mreža roditelja grada Zenice uz podršku Međunarodne organizacije za migracije u BiH, priredila je danas okrugli sto na temu „Uloga i značaj roditelja u prevenciji, identifikaciji i reagovanju u slučaju rizičnih ponašanja mladih osoba“.

Cilj okruglog stola je uvezivanje predstavnika civilnog društva, lokalne samouprave, javnih i zdravstvenih ustanova, te akademske zajednice u izazovima prevencije i odgoja mladih, kao i uspostava daljnje saradnje i pomoći institucija sa Mrežom roditelja Zenice, ukazala je Hana Arnaut, lokalna koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije u BiH.

Ova organizacija je u proteklih godinu dana edukovala dva lokalna trenera iz Mreže roditelja na temu „Jačanje roditeljskih vještina“, nakon čega je priređen ciklus radionica sa novom grupom roditelja.

Mrežu roditelja grada Zenice čini jezgro sa 10 članova, a do sada smo realizovali dvije radionice za novih 20 članova, izjavio je Amir Zukić, educirani trener.

Želimo na volonterskoj osnovi razvijati roditeljske vještine i da na taj način, svi zajedno, kao društveno odgovorne osobe, razgovaramo o roditeljstvu kao jednoj od najvažnijih kompetencija, koje svi želimo da imamo, naglasio je Zukić. (Š. Babić)