FOTO: Mladi zenički ragbijaši trenirali sa jednim od najboljih svjetskih igrača

Ragbi klub Čelik Zenica, ugostio je proteklog vikenda interesantnu delegaciju koju je predvodio nj.e. Matthew Field, ambasador UK u BiH.

Delegaciju su pored njega sačinjavali: Chris Paterson (rugby ambasador), Shaun Gunn (U-20 reprezentativac Škotske), Sarah Law (reprezentativka Škotske), Graham Law (Ragbi Savez Škotske), Lesley Thomson (član odbora World Rugby iz Škotskog Saveza). Trening koji se danas održao pod vodstvom legendarnog igrača Škotske selekcije okupio je preko 120 dječaka i djevojčica na spotrskim terenima Kamberovića polja, uz prisustvo, kako članova seniorske selekcije Ragbi kluba Čelik, tako i reprezentativaca Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je započela press konferencijom na kojoj su se obratili gosti u pratnji gradonačelnika Grada Zenice, Fuada Kasumovića, i predsjednika Ragbi Saveza BiH Semira Mahića. Prema riječima Patersona, Ragbi klub Čelik zaista je pokazao izuzetno jaku strukturu sportskog kolektiva, što sigurno može garantirati uspjehe u ovom sportu. Na pitanja prisutnih novinara, o razlozima posjete i očekivanjima, Chris je odgovorio da je tokom svoje profesionalne karijere, ali i na ranim počecima igranja ragbija, doživio izuzetno lijepe i sretne trenutke i da se to nastavilo tokom cijelog života, i da je njegova uloga kao ragbi ambasadora da pokuša svima prenijeti to svoje iskustvo.

Nj.E. Matthew Field na treningu je prisustvovao sa svojim sinovima i uživao u današnjem treningu, bitno je napomenuti da je tokom svoje izjave NJ.E. Mathhew Field, istakao da Zenica kao kolijevka ragbija u BiH predstavlja odličan primjer dobre suradnje sa Velikom Britanijom sa kojom već ima dobru suradnju, a da je sportska saradnja može samo ojačati.
Ovo je zaista jedan dan za pamćenje za sve članove ragbi kluba Čelik. Nakon treninga i neizostavnog druženja uz popularni ragbijaški roštilj, gosti su imali priliku upoznati se sa Gradom Zenica. Također, gosti su iskoristili ovu priliku da podrže Ragbi klub Čelik u kampanji projekta Zdravih Gradova u sklopu obilježavanja 07.04. Dana zdravlja.

Iskreno se nadamo da je ovo početak dobre suradnje i da ćemo imati još ovakvih posjeta. Također ovo je izvanredan uvod u 2nd Kids Rugby Fest koji će se organizirati 18.05.2019. godine, ali i za utakmice predstojeće RRC lige u kojoj naši seniori nastavljaju svoje takmičenje, navodi se na facebook stranici iz Ragbi kluba Čelik.