“Samo ne trotoarom!” – kampanja aktivista pokreta “Bajkultura”

Trenutno nezapažanje lokalne vlasti o stvarnim potrebama biciklista grada Zenice ogleda se u (nekada) ofarbanim crvenim dijelom trotoara na Bulevaru – nespretno nazvanim “biciklističke staze”, ukazuju aktivisti pokreta Bajkultura.

Od 2016. kada su se staze “pojavile” do današnjeg dana, prema našoj anketi popriličan broj biciklista ih izbjegava koristiti, naročito sada kada su staze gotovo “izlizane”, uglavnom zbog nekvalitetne i nepotrebne farbe, te korištenjem većeg broja pješaka nego biciklista. Stoga, biciklisti aktivisti su se odlučili organizovati, uzeti četke u svoje ruke i tako pomoći Gradu da se “staze” obrišu zauvijek.

Ovim potezom biciklisti šalju jasnu poruku i nadaju se da će Grad Zenica imati sluha za njihove stvarne potrebe na terenu, a to su povezivanje (barem) najfrekventnijih relacija kojima biciklisti voze u jednu mrežu adekvatno označenih biciklističkih traka i/ili staza sa pripadajućom signalizacijom. Ova ulična akcija dio je kampanje Samo ne trotoarom! koja propagira propisno kreiranje mreže biciklističkih staza i traka na kolovozu za kvalitetnije i sigurnije kretanje biciklista u saobraćaju. Kampanju su podržale organizacije Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i organizacija One Street iz Arizone (USA).

Nama ne treba crveni tepih na trotoaru. Želimo ravnopravnost i sigurnost biciklista u saobraćaju, a ne sklanjanje sa ceste i neefikasnu vožnju kroz pješake na trotoaru, poručuju iz aktivisti pokreta Bajkultura.