Veliki uspjeh zeničkog Studio Teatra: “Državni lopov” na gostovanju u Cirihu

Hit komedija Studio Teatra gostuje u Švicarskoj, tačnije u Cirihu. Predstava će se igrati u subotu, šestog aprila. Ovo je drugo ovogodišnje gostovanje Studio Teatra u Švicarskoj, a već krajem aprila ekipa predstave Državni lopov gostovat će i u Luksemburgu.

Ovo je jedna od najstarijih živih predstava na bosanskohercegovačkoj teatarskoj sceni. U četrnaest godina postojanja odigrana je oko 200 puta u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Njemačkoj, Švedskoj itd.

“Državni lopov” je komedija Fadila Hadžića, velikog komediografa i osnivača zagrebačkog Kerempuha. Predstava je jako aktuelna, dramaturgija je apsolutno prilagođena današnjem vremenu. Iako je tekst napisan prije više od 40 godina i danas konotira sa društvenim (ne)prilikama, jer je sama radnja komada smještena u današnju BiH.

Ovo je komedija o dva zatvorenika u istoj ćeliji, jedan sitni lopov i ljubavna varalica, a drugi “državni lopov”, koji ima povlašten položaj čak i u zatvoru. Pored njih tu je i zatvorski čuvar, koji nema završenu ni osnovnu školu, koji mašta o unapređenju.

Kiki, ljubavna varalica, završio je u zatvoru zbog lažnih obećanja ženidbi. On je 17 puta obećao da će se ženiti sa 17 različitih žena. Baš te žene su mu došle glave, jer je zbog jedne od njih završio u zatvoru.

Marko, tzv. državni lopov, u zatvoru je završio zato što je pronevjerio silne pare, međutim revizijom postupka, on će vjerovatno biti brzo pušten na slobodu, jer naravno našla se neka rupa u zakonu. Njih dvojica i čuvar Jozo, na vrlo komičan način pokazuju sliku društva.

Glumačku postavu čine: Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.