Godišnjica organizovanja najveće omladinske radne akcije, izgradnje pruge Brčko-Banovići

Na današnji dan 1946. godine, počele su pripreme za organizovanje najveće poslijeratne omladinske akcije u Jugoslaviji, izgradnji pruge Brčko-Banovići, u kojoj je učestvovalo više od 63 hiljade brigadira iz Jugoslavije i svijeta.

Dan omladinskih radnih brigada obilježili su danas tradicionalno članovi Udruženja Josip Broz Tito iz Zenice, simboličnim pozdravom vozu na pruzi Šamac-Sarajevo i polaganjem cvijeća na spomenik podignut u znak sjećanja na brigadirku Jelenu Radmilović, koja je poginula za vrijeme gradnje njegovog prvog kolosijeka, ‘47. godine, u Banlozima kod Zenice, gdje je i sahranjena.

„Ovaj je spomenik simbol svega dobrog što je krasilo omladinu Jugoslavije“, rekao je ovom prilikom bivši brigadir, Zeničanin Hamid Begovac.

Hamid Begovac

Članovi Udruženja Josip Broz Tito, mahom nekadašnji jugoslovenski brigadiri s ponosom održavaju Jelenin spomenik, mjesto sjećanja na tekovine omladinskih radnih akcija.

Omladinske radne akcije zapravo su nastale još na početku ustanka naroda Jugoslavije, tokom kojeg su mladi prikupljali opremu, municiju i druge potrepštine narodno-oslobodilačke borbe. U prvim poslijeratnim radnim akcijama milioni omladinaca gradili su auto-puteve, pruge, fabrike, čak i čitave gradove. Najveće savezne radne akcije dešavale su se u periodu između 1946. i 1952. godine. (Sanja Stević)