JP „ViK“ otpočelo realizaciju projekta vodosnabdijevanje i odvodnja otpadnih voda

Ilustracija

U Zenici je otpočela realizacija projekta pod nazivom „Vodosnabdijevanje i odvodnja  otpadnih voda Bosna  i Hercegovina  II -komponenta Zenica“- rekonstrukcija vodnih objekata JP „ViK“d.o.o. Zenica.

U okviru ovog projekta, čiji je cilj unapređenje sistema vodosnabdijevanja kroz rekonstrukciju i zamjenu dotrajalih cjevovoda, rekonstrukciju vodnih objekata i jačanja  kapaciteta JP „ViK“ d.o.o. Zenica, u novembru prošle godine potpisan je ugovorni sporazum za radove na rekonstrukciji vodozahvata, rezervoara, pumpnih stanica i izgradnju revizionih okana. Radovi ugovorene  vrijednosti  780.632 EUR, bez PDV-a, će  trajati 9 mjeseci, a  finansiraju se  iz kreditnih sredstava KfW razvojne banke i grant sredstava Švicarskog sekretarijata za ekonomske odnose – SECO.

“Trenutno se izvode intenzivni građevinski radovi na postavljanju revizionog okna na glavnom magistralnom vodu na Obalnom bulevaru u blizini Gimnazije”, – izjavila je Dženana Sivac, portparolka preduzeća „ViK“ Zenica, dodajući da će takvih objekata u Gradu biti 30-tak, većih ili manjih.

“Početkom idućeg mjeseca započinju intenzivni radovi na rekonstrukciji vodnih objekata, izvorišta, rezervoara i pumpnih stanica kao i izgradnja savremene hlorinatorske stanice na rezervoaru Zmajevac 2”, – istakla je Sivac.

Projekat podrazumijeva  sanaciju postojećih vodnih objekata javne  vodovodne  mreže  u  skladu sa savremenim standardima, kao i stvaranje uslova za izvođenje  radova  na  izgradnji telemetrijskog sistema nadzora cjelokupne  mreže  vodosnabdijevanja Zenice. Izvođač radova  je kompanija  Hering d.d. Široki Brijeg, a odabrana je u skladu sa KfW procedurama za nabavku.

Implementacija  cjelokupnog projekta se finansira  kreditnim i grant  sredstvima KfW i SECO u iznosu od 21,5 miliona KM. Krajnji rezultat će biti moderan i pouzdan sistem koji će  osigurati stabilno vodosnabdijevanja i odvodnju. (Š.Babić)