FGZ: Konkurs za učešće na izložbi dokumentarne fotografije na Čimburijadi

Već stotinjak godina, a po nekim i mnogo više  stanovnici grada Zenice dočekuju i obilježavaju prvi dan proljeća na jedinstven način.

Uz obale rijeke Bosne, zajedno sa prijateljima bez obzira na vremenske prilike, priprema se čimbur (tradicionalno jelo od jaja), a oni najhrabriji se okupaju u rijeci. Vremenom, taj skromni čin pojedinih društava postao je masovan i sada obale rijeke, pohode hiljade Zeničana i  njihovih gostiju iz bližeg i daljeg okruženja.

Zadnjih godina Forum građana Zenice spontano okupljanje i pravljenje čimbura pokušao je oplemeniti dodatnim sadržajima i događajima. Ovaj naš ponuđeni koncept dobio je pozitivne kritike, od samih građana koji učestvuju u manifestaciji, medija, a i gradske uprave, pa u njemu sada učestvuje veliki broj aktera i raznih udruženja. Grad Zenica je pokrovitelj i Čimburijade 2019.

Uz standardne programe koje više godina priprema u sklopu Čimburijade, Forum građana Zenice je prošle godine napravio izložbu dokumentarne fotografije. Izložba fotografija je bila održana u Muzeju grada Zenice. Ova izložba je bila pozivnog karaktera i na njoj je učestvovalo nekoliko fotografa iz Zenice.

Ove godine Forum građana Zenice u saradnji sa Muzejem grada objavljuje javni konkurs za amatere  sa temom „ČIMBURIJADA, ZENIČANI SU TRADICIJA“. Od prispjelih i izabranih fotografija napravit će se ponovo izložba fotografija. Naša zamisao je da ova izložba fotografija  preraste u tradicionalnu izložbu (kasnije internacionalnu) sa temama proljeća.

Od vas očekujemo da nam pomognete u objavljivanju ove informacije i konkursa kako bi dobili što veći broj fotografija. Prispjele fotografije će nam sutra pomoći i u prikupljanju dokumentacije za apliciranje da Čimburijada postane nematerijalno dobro BiH, poručuju iz Foruma građana Zenice.