Pretresom stana u Zenici pronađena opojna droga

MUP ZDK

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su, u proteklom periodu, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica J.I., rođenog 1995. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 08.02.2019. godine, izvršen je pretres stana na jednoj lokaciji na području Grada Zenica. Tačnije, izvršen je pretres stana u ulici Čurukovića put, vlasništvo navedenog lica. Izvršenim pretresom pronađeno je slijedeće:

  • jedna tzv. mrvilica biljne materije,
  • jedna digitalna vaga za precizno mjerenje,
  • upakovana biljna materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu težine 873,50 grama,
  • četiri upakovana sadržaja praškaste materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu težine 43,35 grama.

Sporna materija je fotografisana, izuzeta i biće predmet potrebnih vještačenja, a lice J.I. lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

Izvor: MUP ZDK

MUP ZDK