Zenički neurohirurzi boje tumore za sigurnije uklanjanje

Od danas je u Kantonalnoj bolnici Zenica u upotrebi nova metoda u tretmanu tumora mozga, koja ima veliki značaj i za pacijente, ali i za neurohirge.

Nakon adekvatne pripreme, odnosno prošlogodišnje nabavke savremenog operacionog mikroskopa i provedene edukacije na referentnoj klinici u Regensburgu, u Njemačkoj, od danas je u Kantonalnoj bolnici Zenica započela upotreba sredstva za intra – perativno bojenje tumora, što je prvi put u Bosni i Hercegovini, a ova metoda ima veliki značaj i za pacijente i za neurohirurge.

Ovaj značajan operativni zahvat izveo je neurohirurški  tim kojeg su činili: Prof.dr.sc. Rasim Skomorac; Mr.sc.Hakija Bečulić; dr Fahrudin Alić, instrumentarka Sadmira Hećimović i Semin Kasap, te anesteziološki tim: dr Elis Vujić i anestetičar Jug Poljac.

Cilj operacije tumora mozga uvijek je potpuno uklanjanje tumora, a ishod u mnogome zavisi o tome je li moguće razlikovati tumor od okolnog zdravog tkiva mozga, jer je tkivo koje je zahvaćeno tumorom potrebno ukloniti, a zdrava tkiva treba poštedjeti. Međutim, granica između tih tkiva često nije lako vidljiva, jer mnogi tumori mozga izgledaju kao normalno tkivo, što dovodi do previše ili premalo uklanjanja tkiva tokom operacije.

Novom metodom tretmana, boja koja se akumulira samo u tkivu tumora mozga, mogla bi značajno doprinijeti za intraoperativno razlikovanje, u cilju što boljeg  uklanjanja tumora.

Već neko vrijeme u hirurgiji oka uspješno se koristi boja, odnosno natrij fluorescein, a početni rezultati iz Azije, Amerike i Europe u korištenju ove boje u hirurgiji intrizičkih tumora mozga, kao i u vaskularnoj neurohirurgiji, veoma su ohrabrujući i čine osnovu za upotrebu ove  boje i u Kantonalnoj bolnici u Zenici. (V.J.)