Zenički fotoreporter Jasmin Hadžić-Blicko dobitnik nagrade na konkursu za najbolju sportsku fotografiju

Fotoreporter Jasmin Hadžić, zeničanima i ljubiteljima sporta u BiH poznat i pod nadimkom Blicko, sinoć je u Tuzli osvojio drugu nagradu na tradicionalnom konkursu za najbolju sportsku fotografiju u BiH „Tomislav Trojak“.

Pored toga, njemu i supruzi Eldini dodjeljena je i specijalna nagrada za doprinos manifestaciji i roditeljsku brigu. Jasmin Hadžić već se dvadesetak godina bavi foto reporterskim poslom. Sportski događaji najčešća su meta njegovog foto objektiva. Na konkurse za najbolju sportsku fotografiju nije se prijavljivao. Smatrao sam, kaže, da su uglavnom izrežirani i dogovoreni. Izuzetak je napravio prošle godine prijavom na konkurs za najbolju sportsku fotografiju u BiH, koji nosi ime doajena sportske fotografije Tomislava Trojaka, u organizaciji Centra kreativnih aktivnosti iz Tuzle. Sa prvog učešća vratio se bez nagrade, a sinoć mu je pripalo drugo mjesto za fotografiju „Džekson pogađa“. Na njoj je uhvatio ključni trenutak kada Edin Džeko na Grbavici pogađa za 2:0 na utakmici Lige nacija, BiH-Sjeverna Irska.

Nagrađena fotografija “Džekson pogađa”

“Volio bih da je ova fotogafija nastala na našem Bilinom Polju, ali to mi je ne čini manje dragom”, – kaže Jasmin. Namjeravao je da je sačuva za neku buduću izložbu, ali ju je ipak poslao na konkurs i za to se ne kaje. Nije ovo jedina nagrada sa kojom se Blicko vratio iz Tuzle. On i njegova supruga Eldina Čivić-Hadžić, a koje je spojila upravo fotoreporterska profesija, dobili su i specijalnu nagradu za doprinos manifestaciji i roditeljsku brigu.

Njih dvoje, naime ,već duže vrijeme vode tešku i predanu borbu za ozdravljenje njihovog četvrogodišnjeg sina Vedada. Ovo je prvi put da žiri dodjeljuje specijalnu nagradu. Žiri je,smatra Jasmin Hadžić, na ovaj način htio da nam da „vjetar u leđa“ i pruži podršku, jer zna sa čim se suočavamo. Na tome im hvala i zaista je bilo divno sinoć biti dio te manifestacije u Tuzli. Jasmin i Eldina sa svojim fotoaparatima u narednom periodu neće biti tako česti pratioci sportskih dešavanja. Sada imaju mnogo važniji zadatak. A kada ga sa uspjehom obave, opet se u život vraća uzrečica, „sudija ne svira početak utakmice dok se Blicko ne pojavi“.(D.Travar)