Federacija BiH od sutra u finansijskom kolapsu

Ukoliko ne dobiju svoje naknade za januar 2019. godine, predstavnici boračkih populacija u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju proteste i blokade, a isto pripremaju i poljoprivrednici u FBiH, javlja Anadolu Agency.

Dok se bije pravna bitka oko načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta, Federacija BiH od petka, 1. februara, naći će se u potpunom finansijskom kolapsu.

Federacija BiH se nalazi u krajnje nezavidnoj situaciji i moguće je da dođe do potpune finansijske blokade, jer budžet za 2019. godinu koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Prve posljedice u obustavi isplata mogle bi se desiti već početkom februara kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine. jer ne postoji ni odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Istovremeno, OHR, Delegacija EU u BiH, ambasade SAD-a i Njemačke u BiH upozorile su da Dom naroda Parlamenta FBiH u dosadašnjem sazivu nema legitimitet za donošenje odluka, pa tako ni potvrđivanje budžeta FBiH za 2019. godinu.

“Korisnike je već uhvatila panika, jer samo 30.000 ratnih vojnih invalida što se tiče komponente Armije RBiH i 15.000 HVO-a prima naknade. Inače, svukupno je 90.000 pripadnika boračke populacije na Ministarstvu za boračka pitanja FBiH primalaca naknada. Ljudi od toga žive, preživljavaju, školuju djecu. To im je jedini izvor prihoda. Ako toga ne bude, nastupit će katastrofa”, – rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Esad Delić, predsjednik Saveza RVI Federacije BiH.

Slični su stavovi i u Udruženju poljoprivrednika FBiH, odakle najavljuju i korake koje će poduzimati ako se ne završi kriza oko budžeta FBiH u ovih par dana.

“Vidjet ćemo šta će Ustavni sud BiH donijeti, ali ja lično ne mislim da će to šta promijeniti. Što se tiče poljoprivrede, to će ući u jedan katastrofalan dio. Sve će kasniti bar tri mjeseca. To ponavljamo od 1. januara od kako smo počeli vršiti pritiske da se budžet usvoji. Ništa se ne dešava, a u međuvremenu sve stoji u poljoprivredi. Nema programa, nema pravilnika, nema budžeta”, – izjavio je Predsjednik Udruženja Nedžad Bićo.

izvor: Anadolu Agency