Zanimljiv hobi glumice Selme Mehanović: Šarene torbe za malo boje u svakodnevom sivilu

foto: facebook "Torbejarabi"

Izrada torbi, cekera, ruksaka i drugih unikatnih prozivoda, hobi su Selme Mehanović, glumice zeničkog BNP-a, koja je, kako kaže, od malih nogu voljela da bude u centru pažnje. Voljela je da pleše, pjeva, recituje.

„Kao tinejdžerki to mi je postalo način izražavanja. Pozorište mi je i danas dan jedini slobodan teritorij. Scena je prostor sa kojeg se ukazuje na društvene, te socijalne probleme, i mislim da je to jedan od razloga mog bavljenja glumom“, – ističe naša sagovornica.

Selma je mišljenja da glumice i glumci u našoj državi nisu cijenjeni u onoj mjeri u kojoj bi trebali biti. Smatra da Bosansko narodno pozorište u Zenici ima jedan od najboljih ansambla u državi. Ipak do posla se teško dolazi, a kako kaže, ako niste plaćeni za posao koji radite, to vas svrstava u građane drugog reda.

„Iz pozicije žene i glumice, situacije je mnogo lošija. Takvi su na tržištu i biraju se tekstovi gdje su žene malo zastupljene. Te uloge nisu mnogo kvalitetne, a i ako jesu, to je samo jedna, eventualno dvije“, tvrdi Mehanović.

Po prirodi je radioholičar. Nije imala dovoljno posla, te se odlučila upisati na kurs krojenja i šivenja. U kući nije imala igle, a danas ima svoj brend naziva „Torbejarabi“. Ljubitelji torbi kažu da donose pozitivno ludilo i šarenilo.

„Primijetila sam da smo nekako bez boja. Izradom cekera i ruksaka shvatila sam da mogu napraviti nešto što je upečatljivo i unikatno, a ujedno i unijeti boje u tuđi, ali i svoj život“, govori kroz smijeh zenička glumica.

Za orginalni i neobični naziv „Torbejarabi“ zaslužan je muž Adis, otkriva nam Selma, čiji cekeri se nose širom svijeta, pa se često našali da više putuju nego ona sama.

Materijale za izradu naručuje preko interneta, te na taj način dolazi do unikatnih materijala i dezena, jer želi da sve osobe koje ih nose, budu drugačije od ostalih.

„Šetajući sa kćerkom od stana do centra, prebrojala sam jedanaest crnih torbi. Razumijem da je zima i da je ta boja prkatična, ali želim potanuti djevojke i muškarce na malo odvažnosti. Želim da se pronosa neka blentava lisica ili ludi medo. Volim da su to platna, kako mi to volimo reći, koja imaju neki šmek. Boje nikada nije na odmet“, poručuje Selma.

Kompletan intervju iz emisije Popode sa Vama, pogledajte na youtube kanalu RTV Zenica.

Delila Suljić