Projekat HE Vranduk postao je pravni problem

Projekat hidrocentrale Vranduk kod Zenice, vrijedan 127 miliona maraka, definitivno je upitan, a neke informacije govore da je i propao.

Nakon što je austrijski Strabag prije godinu i po izašao iz projekta,druga dva poslovna partnera nisu uspjela promijeniti dijelove ugovora kod Evropske banke za obnovu i razvoj.

Iz Elektroprivrede BiH, koja je investitor, još nema zvaničnih pojašnjenja o budućnosti ovog projekta.

U jesen 2016. godine položen je kamen temeljac za hidrocentralu Vranduk. Prethodno su u više navrata priređene ceremonije ozvaničenja ovog projekta. No, iz projekta se sredinom 2017. godine povukao Strabag, nakon čega se kompanije Končar i Euroasvalt nisu uspjeli dogovoriti sa EBRD-om o izmjeni ugovora i nastavku radova. U Mjesnoj zajednici Vranduk tvrde da je projekat propao:

„Definitivno nema od toga ništa. Dok je se raskinuo prvi ugovor znao sam da se neće lahko doći do drugog ugovora“, – ukazao je za RTV Zenica, Besim Begić,predsjednik MZ Vranduk.

Ekspert za energetsku efikasnost, Nihad Harbaš, ističe da je projekat hidrocentrale Vranduk  postao pravni problem:

„Ovdje je u pitanju pravni aspekt jer je jedan od partnera izašao iz projekta, tuži samog naručioca i mislim da je taj pravni spor, a poznavajući i naše i međunarodne zakone, zaista to traje dugo i opet na štetu, prije svega preduzeća koje će to praviti a kasnije i po zaposlene. Znači od projekta se definitivno nije odustalo, to su informacije iz Elektroprivrede BiH, međutim taj pravni aspekt je problem“, – ističe Harbaš.

Na štetnost projekta za društvenu zajednicu u smislu promjena klime godinama je upozoravao poznati zenički ekolog, prof. Akif Smajlović. Iznova je ponovio da se lokalitet Vranduka mora vratiti u prvobitno stanje i namjeni koja je odavno prepoznatljiva-kao vrijedni turistički lokalitet. Potvrdu da je Strabag dobio naređenje o vraćanju lolaliteta u prvobitno stanje dobili smo i od Besima Begića.(Šerif Babić)