Dogovorene aktivnosti na obezbjeđenju utrke “Zenički noćni cener”

????????????????????????????????????

U prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, upriličen je sastanak sa članovima Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma “VEDRO” Zenica – Sekcija “Zenica trči”, sa ciljem nastavka saradnje i pružanja podrške na Projektu 2. “Zenički noćni cener”.

Sastanak je vodio načelnik Sektora uniformisane policije Esnaf Buza, koji je zajedno sa prisutnim rukovodnim policijskim službenicima, razgovarao sa članovima navedenog udruženja o svim apektima obezbjeđenja projekta, odnosno aktivnostima koje će se poduzeti na obezbjeđenju atletske utrke, koja je u okviru projekta planirana za 13.04.2019. godine, u Zenici.

U jednom dijelu sastanka, prisutnim se pridružio i policijski komesar Semir Šut, koji je tom prilikom dao punu podršku planiranim aktivnostima, te ukazao na značaj postupanja i djelovanja policijskih službenika na obezbjeđenju ovakvih i sličnih projekata, odnosno javnih skupova i manifestacija. Kako je pojasnio komesar Šut u svom obraćanju, svaki segment obezbjeđenja utrke mora biti razrađen do najsitnijih detalja, kako bi se svim učesnicima utrke, ali i ostalim građanima na dan održavanja utrke, pružila maksimala lična i imovinska sigurnosti, te sa druge strane osiguralo normalno odvijanje saobraćaja u gradu i funkcionisanje svih subjekata, pravnih lica i drugih društvenih zbivanja.

Takođe je naglasio da je svaka inicijativa, kao i projekat, predložen od strane drugih subjekata i institucija, u kojem policija može učestvovati kao partner u okviru utvrđenih nadležnosti, rado prihvaćen od strane Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog, a naročito projekti i aktivnosti koji u svojoj konačnici imaju za cilj poboljšanje i unapređenje sigurnosti ljudi. Iz navedenih razloga Uprava policija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je partner u ovom projektu, kako bi zajedno sa organizatorom projekta doprinjela promociji zdravog života, sporta i svih drugih pozitivnih stvari.

U završnom dijelu sastanka su utvrđene i konkretizovane obaveze organizatora utrke, kako bi se ispunili svi potrebni uslovi i ispoštovale važeće procedure, te kako bi zajedničkim aktivnostima doprinjeli bezbjednom održavanju atletske utrke. Kako je konstatovano, policijski službenici koji će biti angažovani na obezbjeđenju ove sportske manifestacije će poduzeti sve potrebne mjere i radnje na preveniranju incidenata, slučajeva narušavanja javnog reda i mira, te činjenja drugih nedozvoljenih radnji i ponašanja.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje