Putevi na području Zenice prohodni i djelimično čisti

Snijeg koji već dvije sedmice gotovo neprekidno pada, prava je noćna mora za sve učesnike u saobraćaju.

I vozači i pješači već jučer popodne su se morali probijati na putu do svojih odredišta. Kolovozi i trotoari su nakon jučerašnjih padavina i danas mjestimično zaleđeni i uglavnom pokriveni bljuzgavicom, a pahulje su stvorile nove sniježne nanose.

Iz komunlanih preduzeća uvjeravaju da situacija nije dramatična, ali i da se, s obzirom na intenzitet padavina i niske temperature, ne može učiniti više.

„Na putevima i dalje ima ugaženog snijega, ali su prohodni, a na snazi su zimski uslovi za vožnju“, kaže Ilmir Brkić iz preduzeća Komgrad-Ze, nadležnog za održavanje mreže lokalnih i nekategorisanih puteva, po prioritetima iz pravila zimske službe.

„Sva mehanizacija i ljudstvo komunalnog preduzeća Alba su angažovani non-stop. Posao na čišćenju trotoatra ide sporije, jer te su mašine s manjim kapacitetom i češće idu na istovar. Uz to, ogroman problem nam prilikom čišćenja stvaraju vozila parkirana po trotoarima, a najkritičnije u tom pogledu su Mokušnice i Štrosmajerova ulica“, kaže nam Amer Alić iz Albe.

Sve u svemu, putevi na području Zenice, prohodni su i djelimično čisti, a što se trotoara tiče – pazite na poledicu. (S.S.)