Bukvarević s predstavnicima koordinacije boračkih saveza

Mogućnost izrade jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica razmatrana je na redovnom radnom sastanku federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića i njegovih saradnika s predstavnicima koordinacije boračkih saveza Armije RBiH i HVO-a, održanom u Sarajevu.

Teme su bile stanje branilačke populacije, način rješavanja pitanja demobiliziranih branilaca i mogućnosti kako na najbolji način u narednom periodu poboljšati status branilaca i članova njihovih porodica.

Ministar Bukvarević je upoznao predstavnike koordinacije s Nacrtom zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, koji je predložio Klub poslanika DF-GS u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a dostavljen je i Vladi Federacije BiH.

Materijal je dostavljen predstavnicima koordinacije koji u narednom periodu Federalnom ministarstvu treba da upute pisano izjašnjenje o ovom nacrtu, nakon čega će se ovom ministarstvo očitovati i Vladi FBiH uputiti prijedlog mišljenja o Nacrtu.

Iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Saveza ratnih vojnih invalida FBiH navode da se potrebe branilaca i članova njihovih porodica mijenjaju, pa je stoga neophodno mijenjati i postojeći zakon.

Naveli su kako je mnogo njihovih članova umrlo, a više od 95 posto djece šehida i poginulih boraca izašlo iz prava, te da su ovo samo neki od razloga zbog kojih su Federalnom ministarstvu zvanično uputili inicijativu za izmjene i dopuna Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

Generalni zaključak svih prisutnih bio je da bi bilo dobro pristupiti izradi jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji bi obuhvatio i kategoriju demobiliziranih branilaca. Ovaj zakon bi trebao obuhvatati i četiri trenutno važeća zakona koja se tiču branilaca i članova njihovih porodica. Usvajanjem jedinstvenog zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica bila bi ujednačena prava ove kategorije i po kantonima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.