VIDEO: Usporena dinamika radova na Zeničkoj zaobilaznici

Radovi na dvije poddionice Zeničke zaobilaznice u okviru koridora 5c, odvijaju se bez prekida bez obzira na nepovoljne vremenske prilike. No,zbog složenih geoloških uslova i brojnih klizišta,dinamika je usporena,uz izmjene glavnog projekta.

Radi se o poddionicama Drivuša-Klopče i Klopče-Donja Gračanica ukupne dužine više od 8 kilometara. Ova prva je skoro završena, dok je na drugoj nivo izvedenih radova oko 65 posto.

Poddionicu Drivuša-Klopče,dužine 2,4 kilometra,karakteriše sanacija tri velika klizišta,dok je najvažniji objekat most Drivuša dužine 650 metara. Poddionica je skoro završena,jer je okončano 98 posto radova,potvrdio je za zenicainfo.ba inženjer Ahmed Mušija.

Puno je zahtjevnija poddionica Klopče-Donja Gračanica,dužine 5.780 metara gdje su do sada izvedeni radovi u nivou od oko 65 posto. Trenutno se glavnina radova odvija u tunelima,dok se za ubrzanje dinamike radova na trasi čekaju povoljniji vremenski uslovi.

Na poddionici Klopče-Donja Gračanica radovi se vrše u veoma složenim geološkim uslovima,koji nisu detaljno obrađeni u glavnom projektu,zbog čega je potrebno prilagođavanje i što uzrokuje neželjene zastoje na izgradnji otvorene trase,ukazao je inženjer Samir Pirić.

Prema procjenama u Autocestama Federacije BiH,radovi na dvije poddionice Zeničke zaobilaznice trebali bi biti okončana do kraja ove godine. (Š.Babić)

ZENICAINFO 16.01.

Usporena dinamika radova na Zeničkoj zaobilaznici koridora 5c

Gepostet von Zenicainfo.ba am Donnerstag, 17. Januar 2019