FOTO: Zvanično otvoren Izviđački zimski kamp pod nazivom “Jednostavno prijatelji”

U prisustvu više od stotinu izviđača iz Zenice i Prijedora na Kozari je i zvanično otvoren Izviđački zimski kamp pod nazivom “Jednostavno prijatelji”.

Kamp je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš, koji je naglasio da će ovaj grad i ubuduće pružati podršku aktivnostima ovdašnjeg izviđačkog odreda.

“Prijedorski izviđački odred ima ogromnu tradiciju, a ovakve manifestacije koje uključuju okupljanje, druženje i edukaciju mladih, Gradska uprava rado podržava”, rekao je Miljuš.

Starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora Ernest Badnjević izjavio je na ceremoniji otvaranja manifestacije da je ovo šesti kamp ovakve vrste na Kozari, a ujedno treća masovnija aktivnost od ukupno osam koliko ima u okviru projekta “Jednostavno prijatelji”, koje će ukupno okupiti više od 3.000 izviđača.

“U okviru ovog projekta održan je izviđački višeboj i festival izviđačke pjesme, a slijede i druge aktivnosti koji sprovode izviđački odredi iz Zenice i Prijedora, koje će se završiti ljetnim kampom na Boračkom jezeru”, istakao je Badnjević.

On je za vrijeme trajanja kampa do petka, 18. januara, najavio održavanje više radionica o temi mirovnog dijaloga, uticaja vršnjaka i upoznavanje jednih na druge, te predavanje o radio-amaterizmu i uvezivanju izviđača u jedinstven sistem u slučaju prirodnih nepogoda i opasnosti.

Predsjednik Saveza izviđača grada Zenice Edin Šarić istakao je značaj ovog prijateljstva među mladim ljudima koje stvara izviđački pokret.

“Projekat je i zamišljen tako da se kroz interetničke i mirovne radionice djeca steknu prijatelje i možemo reći da smo u tome uspjeli, a takav je i naziv samog projekta – `Jednostavno prijatelji` jer smo mi to i postali”, rekao je Šarić.

On je dodao i da se na osnovu ovog prijateljstva među mladima može početi da gradi i most saradnje između gradova Prijedor i Zenica.

Održavanje ovog kampa odnosno ovaj cjelokupan projekat izviđača Prijedora i Zenica podržava Ambasada SAD u BiH sa 40.000 dolara.

Prijedor24h.net