Više od 300.000 osoba treće dobi u BiH koristi internet za komunikaciju i informisanje

Prema dostupnim statističkim podacima broj korisnika interneta u Bosni i Hercegovini je u stalnom porastu, a više od tri četvrtine građana BiH koristi internet za pretraživanje informacija, informisanje, društvene mreže ili u druge svrhe.

Brojne agencije na području Bosne i Hercegovine svakodnevno provode istraživanje tržišta s ciljem prikupljanja statističkih podataka o informiranosti osoba treće dobi o informaciono-komunikacijskim tehnologijama.

U razgovoru za Klix.ba Dragan Jovović iz Odsjeka za transport, životnu sredinu, energiju i regionalne statistike Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine je kazao da više od 40 posto ispitanika u Bosni i Hercegovini internet koristi u svojim domaćinstvima.

“Rezultati istraživanja o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno u Bosni i Hercegovini pokazali su da 40,4 posto ispitanika koristi internet starosne dobi od 55 do 74 godine. Od 55-64 godine internet koristi 52,1 posto stanovništva, a 24,3 posto stanovništva se odnosi na starosnu dob od 65 do 74 godine”, kazao je Jovović te dodao da se podaci odnose na prvi kvartal 2018. godine.

Pojasnio je da ispitanici treće dobi internet u velikoj mjeri koriste za telefoniranje preko interneta, odnosno video pozive i to čak 79,1 posto ispitanika, pronalaženje informacija o proizvodima i uslugama 67,4 posto kao i za pretraživanje informacija o zdravlju 50,7 posto.

Edin Čalkić iz Ipsosa je kazao da su svojim istraživanjima došli do rezultata da internet osobe treće dobi koriste svakodnevno, a da su podaci MediaPulsa koji se provode terenskim, online i telefonskim anketiranjem.

“Prema podacima DotMetricsa koji mjeri posjećenost internet portala može se vidjeti broj ljudi iz svake dobne kategorije koji je posjetio bilo koji portal u BiH koji se nalazi u mjerenju. U mjesecu novembru gdje imamo oko 70 portala u mjerenju internet portale je posjetilo 220.997 osoba raspona godina od 55 do 74 posto, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine u BiH živi 775.812 osobe te dobi”, pojasnio je Čalkić.

Kompanija Telemach s Microsoftom i Američkom Trgovačkom Komorom u BiH (AmCham) proteklih godina realizirala je projekt “Online seniori” s ciljem osposobljavanja osoba treće dobi informaciono-komunikacijskim tehnologijama.

“Projekt smo realizovali s ciljem povećanja digitalne pismenosti osoba treće dobi u BiH te smanjenje međugeneracijskog jaza o pitanju upotrebe tehnologija. Učili smo ih koristiti aplikacije kao što su viber, e-mail, društvene mreže i druge aplikacije za komunikaciju. Uručili smo 500 diploma polaznicima radionica, a svaka je bila besplatna. Uručili smo i 60 prenosivih uređaja (tableta) kako bi naši seniori nastavili nadograđivati svoje znanje”, kazala je izvršna direktorica Fondacije Telemach Edina Kurić-Zorlak.

Projekt Online Seniori još uvijek nije završen, a sudeći prema povećanju broja internet korisnika u BiH rast će i broj korisnika koji spadaju u kategoriju osoba treće dobi čime će generacijski jaz i opća informiranost o informaciono-komunikacijskim tehnologijama biti manji.

Klix.ba