Udruženje građana “De Art” organizator likovne radionice

Već treću godinu udruženje građana „De Art“ iz Zenica u Muzeju grada Zenice organizuje likovnu radionicu, zapravo svojevrsnu školu slikanja. Radovi polaznika već su jednom predstavljeni na izložbi. Nova je u pripremi i očekuje se do kraja naredne sedmice.

Škola slikanja udruženja „De Art“ počiva na entuzijazmu njegovog predsjednika, akademskog vajara i profesora likovnog obrazovanja Muhameda Begića. Interesenata, kako kaže, ima dovoljno. Najviše je djece do 15 godina ali ima i starijih. Zbog vlastitih obaveza Begić je druženja ograničio na dva termina sedmično. Ovi što su prošli kroz školu ostavili su fantastičan trag. Za razliku od nekih drugih likovnih radionica i kurseva koje se baziraju na educiranju jednoj likovnoj tehnici, „De Artova“ škola polaznicima nudi sveobuhvatnu edukaciju i vode ih iz jedne u drugu tehniku.

“Do sada je ova škola organizovala jednu izložbu radova polaznika. Bila su to djela u olovci i ugljenju, a ove ćemo godine”, najavljuje Begić proširiti taj dijapazon na radove rađene uljem, akrilom i u glini. Izložba likovnih radova polaznika „De Artove“ škole slikanja biće organizovana u Muzeju grada Zenice do kraja naredne sedmice. (D.T.)