Zbog poledice više posla za ljekare Hitne pomoći

Posljednjih dana zima pokazuje svoje pravo lice. Izuzetno niske temperature, posebno u ranim jutarnjim i kasnim satima, poledica i padavine, rezultirale su povećanim brojem povreda zbog padova na ledu.

Skoro svakodnevno ljekari u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja bilježe pet do šest povreda uzrokovanih padom. Uglavnom je riječ o djeci i starijim osobama. Ljekari podsjećaju kako padovi mogu biti opasni posebno za starije osobe, jer je kod njih smanjena koštana masa i kosti im lakše i brže pucaju, a i sporije zarastaju.

„Naša preporuka je da ne izlaze u ranim i kasnim satima kada je poledica izražena ,da se adekvatno oblače i paze kako hodaju“, – kazala je za naš portal doktorica Zlatka Pintol, iz Službe hitne medicinske pomoći „Doma zdravlja“ Zenica.

Ljekari na poseban oprez pozivaju starije osobe, djecu i hronične bolesnike . U zimskim danima povećana je koncentracija štetnih materija koje loše utiču na disajne puteve . Posebno su kod djece izraženi i česti alergijski i hronični bronhitis. „Poželjno je da, posebno ove rizične kategorije, što više borave na planinskom, čistom zraku“, – kaže doktorica Pintol.

Prema prognozama meteorologa u narednim danima očekuje nas još hladnije vrijeme. Zato, obucite se toplije i ukoliko je moguće smanjite boravak na otvorenom. (B.D.)