FOTO: Poruke mira, tolerancije i ljubavi na tradicionalnom Božićnom prijemu

Tradicionalni Božićni prijem danas su u Sokolskom domu organizovali Srpska pravoslavna crkvena opština Zenica i Srpsko pravoslavno – prosvjetno društvo „Prosvjeta“. Za brojne okupljene bila je to prilika za lijepo druženje u prazničnoj atmosferi.

„Ovogodišnji, 24. Božićni prijem prilika je da se ponovo sretnemo sa svojim saradnicama i prijateljima, odnosno sa svim ljudima dobre volje iz Zenice i šire, i da razmijenimo ne samo informacije, nego i čestitke za Novu godinu i sa njima podijelima radost Božića“, – rekao je jerej Marko Maleš, paroh zenički i starješina pravoslavnog Hrama u Zenici.

„Smisao ovog praznika i jeste da se mir božiji useli među sve ljude i da se proširi ljubav među njima, a naša planeta, pa i ovaj Grad nemaju drugu alternativu nego da se živi u toleranciji, miru i ljubavi“, poruka je paroha Maleša.

Među brojnim gostima bli su predstavnici i drugih religija na prostoru Grada Zenice, koji su takođe ukazali na potrebu za međurelidgijskom saradnjom.

„U svakoj religiji blagdan predstavlja posebnu čar i radost, što treba podijeliti sa predstavnicima drugih religija, te da pokažemo međureligijsku saradnju i dijalog, i da ukažemo na koji način iz religijskog ugla treba da se odnosi onaj koji nam je komšija“, – kazao je Sumedin efendija Kobilica, izaslanik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica, dok je fra Marko Kepić naglasio da ovakvi prijemi nose posebnu vrijednost, jer se ljudi direktno susreću i razgovaraju, što je pomalo i zapostavljeno u današnjem svijetu savremenih tehnologija, a pored svojih različitosti pokazujemo da svi zajedno možemo dobru doprinositi. (V.J.)