Pravoslavni vjernici u Zenici Badnji dan su jutros obilježili u Hramu „Rođenja Presvete Bogorodice“

Uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića, pravoslavni vjernici u Zenici Badnji dan su jutros obilježili u Hramu „Rođenja Presvete Bogorodice“ , a svetu liturgiju predvodio je Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, koji je time uvećao  radost pravoslavnih vjernika povodom dočeka sutrašnjeg Božića.

-Slava na visanama Bogu, a među ljudima dobra volja i mir, poruka je za Božić, jer to su dvije vrline koje treba da postižemo da bi se razvijala ljubav božija, ali i sve ono što je dobro među ljudima, poručio je ovom prilikom mitropolit Hrizostom, čestitavši vjernicima sutrašnji Božić.

Večeras je, na Badnje veče, u istom Hramu, održana i tradicionalna služba bdijenja, nakon čega je u dvorištu Hrama i prisustvu brojnih vjernika i sugrađana zapaljen badnjak, te uz vatromet upriličeno narodno veselje.

Badnjak  je simbol drveta kojeg su, kako kaže predanje, pastiri donijeli Josifu i Mariji da založe vatru i zagriju pećinu, u kojoj je rođen Isus. Pali se uoči Božića i gori najavljujući dolazak radosti Hristovog rođenja. Paljenje badnjaka označava završetak Badnjeg dana i uvod je u Božić. (V.J.)