11 nagrada, premijere, gostovanja i festivali obilježili 2018. godinu u BNP-u

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana koferencija za medije povodom rezimiranja programsko-poslovnih rezultata i realiziranih projekata u 2018. godini.

“Iza nas je godina koja obuhvata dvije sezone, a 7.maja desio se i jubilej, kada smo premijernom izvedbom predstave „Ravna ploča“ obilježili 40 godina od useljenja u novi objekat”, – kazao je Hazim Begagić, direktor pozorišta, dodajući da su pripreme za 70. sezonu počele i da je najavljeno učešće najrelevantnijih reditelja iz naše države i regiona. Tokom cijele godine, pozorište ima preko 300 različitih programskih sadržaja i više od 100 koncerata.

Mi možemo biti ponosni na naše predstave, kazao je direktor Begagić, koji je izdvojio premijeru predstave „Romeo i Julija“ , zatim “Ravna ploča”, koja je donijela najviše nagrada BNP-u, te međunarodnu kooprodukciju s makedonskim pozorištima, predstavu “Bure baruta”, s kojom su i otvorili tekuću, 69. umjetničku sezonu.

Ove godine BNP je realizovalo i dva festivala, 17. festival BH drame i Internacionalni festival edukativnog teatra. (D.Suljić)