Zenički „Romeo i Julija“ na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu

Nakon uspješne premijerne izvedbe i ljetne festivalske turneje, predstava ,,Romeo i Julija” Bosanskog narodnog pozorište Zenica će u ponedjeljak, 24. decembra, biti izvedena i na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Sarajevsko gostovanje predstave „Romeo i Julija” je njeno prvo bosanskohercegovačko gostovanje, a na dosadašnje gostujuće izvedbe ove predstave, brojna festivalska publika u Budvi i Baru tokom ljetnih mjeseci prethodne sezone nije ostala ravnodušna.

Predstava „Romeo i Julija“ u režiji Selme Spahić skoro u potpunosti je oslonjena na tijela glumaca i glumica čije konstantno prisustvo, zajedno sa prisustvom mladih učesnika i učesnica gradi vizuelnu arhitekturu predstave. Tijelo je ujedno i osnovno izražajno sredstvo, preko kojeg predstava adresira brojne teme, od zloupotrebe položaja moći, preko objektivizacije žene, pa sve do slobode i afirmacije različitosti.

U predstavi igraju glumice i glumci iz ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, kao i gostujuće glumice i glumci: Lidija Kordić, Enes Salković, Muhamed Bahonjić, Uranela Agić-Burina, Saša Handžić, Mehmed Porča, Benjamin Bajramović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Nusmir Muharemović, Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Siniša Vidović, Selma Mehanović i Alban Ukaj. Pored profesionalnih glumaca, na sceni se pridružuju i mladi izabrani procesom audicije. Scenografiju predstave potpisuje Mirna Ler, za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert, a za kostimografiju Hatidža Nuhić. Kompozitor muzike u predstavi je beogradski profesor Draško Adžić.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica