Premije Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK nastavljaju se i iduće godine

Premije Zavoda zdravstvenog osiguranja nastavljaju se i od iduće godine, odnosno projekat besplatnih mamografskih pregleda i prodaja markica, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

“Zavod je u toku ove godine zaradio oko milion maraka od prodaje markice, od čega je oslobođeno 90 hiljada osiguranika. Markica vrijedi cijelu godinu, a cijena ostaje 20 KM po osiguranom licu”, kazala je Sedžida Beganović-Isaković, potparolka Zavoda.

“U toku ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja imao je nekoliko velikih projekata, između ostalog uvođenje elektronskih recepata te nakon 13 godina donošenje nove odluke o ortopedskim pomagalima. Zavod iduće godine planira i uvođenje preventivnih pregleda kolorekaltnog karcinoma svim osiguranim licima u Zeničko-dobojskom kantonu”, ističe Indira Mundžić, pomoćnica direktorice ZZO ZDK.

Elma Kuduzović-Isaković, doktorica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, kazala je da se u Bosni i Hercegovini otkrije godišnje od 1000 do 1400 karcinoma dojke, od kojih 500 žena izgubi bitku za život.

“Četrdeset posto pregledanih žena, kazalo je da im je to bila prva mamografija”, navode iz Instituta, dodajući da su nakon pregleda 34 žene upućene na dalje pretrage zbog sumnje na neku promjenu. Treba također istaći da su urađena i 3 mamografska pregleda kod muškaraca. (D. Suljić)