FGZ: Promocija kulturno-istorijskih vrijednosti srednjovjekovne Bosne

Forum građana Zenice priredio je danas završni program u sklopu projekta “Od Kulina bana i dobrijeh dana”, s ciljem promocije kulturno-istorijskih vrijednosti srednjovjekovne Bosne.

Učenicima i nastavnicima nekoliko zeničkih osnovnih škola u Muzeju grada je prikazan dokumentarno-edukativni film o jednom od najznačajnijih bosanskih vladara, a zatim priređena radionica o Bosančici, a đaci su se upoznali i sa načinima kako da se, uz upotrebu savremenih tehnologija, bliže upoznaju s bogatim starobosanskim naslijeđem.

“U Bosni i Hercegovini djeca ne dobijaju dovoljno informacija o našoj prošlosti, dok s druge strane, imamo ofanzivu ideja onih koji negiraju BiH i osporavaju njenu prošlost”, – upozorava predsjednik Foruma građana Zenice, Faruk Kadrić.

Država se brani sviješću o njenim vrijednostima, što je motiv za programe ove vrste.

Forum građana Zenice je u sklopu ovog projekta, obilježio godišnjicu Bilinopoljske izjave i Povelje Kulina bana, prvih dokumenata koji svjedoče o višestoljetnoj bosanskoj državnosti, uredio Park Kulina bana i održao svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH. Ove aktivnosti su svojevrsna uvertira u program, kojim će Forum građana Zenice iduće godine obilježiti 830. godišnjicu od nastanka Povelje bana Kulina, jednog od najstarijih dokumenata slavenskih naroda. (S.Stević)