U subotu posljednji dan IFET-a i proglašenje pobjednika

Pretposljednji dan 4. internacionalnog festivala edukativnog teatra – IFET 2018. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je u znaku dvije izvedbe predstava za najmlađe posjetitelje.

U petak, 7. decembra, u zeničkom BNP-u su upriličene dvije izvedbe predstave „Psić i mačkica“ u produkciji Pozorišta „Bubamara“ iz Beograda i to u 10.30 i u 12sati. Predstava je rađena prema tekstu češkog autora Josipa Čapeka, u adaptaciji i režiji Jovana Krstića. Naime, radi se o predstavi interaktivnog karaktera, te su djeca ravnopravni učesnici u njoj. U predstavi se progovara o ekologiji, drugarstvu, prijateljstvu, međusobnom uvažavanju, održavanju higijene i zdravlja. Namijenjena je djeci uzrasta  od 3 do 9 godina.

Sutra, 8. decembra u 12 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će biti izvedena posljednja predstava „Hannah i Hanna“ u okviru Glavnog programa 4. internacionalnog festivala edukativnog teatra –IFET 2018. Predstava, „Hannah i Hanna“, ‘govori’ o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama: jedna je izbjeglica, migrant, a druga pripadnica domicilnog stanovništva. Migrantkinja je sa Kosova. Radnja se dešava u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. godine. Ali, može to biti i druga zemlja, bilo koja, i drugi grad, bilo koji. Mogu to biti i drugo dvoje tinejdžera, bilo kojeg porijekla, rasne, nacionalne i rodne pripadnosti. Reditelj Miroljub Mijatović je naglasio da predstava „Hannah i Hanna“ ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta. Tiče se, dakako, i stanovnika Balkana, a građana Bosne i Hercegovine – pogotovo! U predstavi igraju mlade glumice Adna Hasanić i Tamara Miličević Stilić.

Na zatvaranju Festiala će biti dodijeljene nagrade 4. IFET-a.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica