NATO: BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju MAP-a

Bosna i Hercegovina je dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO savezu (MAP).

Odlučeno je to danas na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO saveza. Inače, MAP je NATO-ov program savjetovanja, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO savezu.

Podsjetimo, na sastanku ministara vanjskih poslova NATO Saveza, generalni sekretar Jens Stoltenberg se osvrnuo na stanje na zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

„Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost“, poručio je Stoltenberg.

radiosarajevo.ba