U subotu 20. Festival filma djece i omladine

U subotu će se održati 20. Festival filma djece i omladine „Zenica 2018“ u sali Multiplex Ekran Zenica u 11:00h.

Festival filma djece i omladine je festival koji pruža mladim, kreativnim i vrijednim učenicima da pokažu svoj talenat i predstave ono što znaju. Kroz animirane, eksperimetalne, dokumentarne i igrane filmove, učenici pokazuju svoju kreativnost u polju stvaranja scenarija i kreiranju filmova, te promovisanju sredine iz koje dolaze.

Festival filma djece i omladine već dvadeset godina organizuju Udruženje tehničke kulture Zeničko – dobojskog kantona i Grad Zenica (generalni pokrovitelj).
Za 20. Festival filma djece i omladine „Zenica 2018“ prijavljeno je 50 filmova u svim kategorijama, a za ovih dvadeset godina realizacije Festivala prezentovano je preko 1000 filmova. Prijavljeni filmovi dolaze iz Banovića, Sarajeva, Ilidže, Srebrenika, Tuzle, Brčko, Gradačca, Gračanice, Bugojna i Zenice.

Festival je važnu ulogu imao u formiranju uspješnih osoba, kao što su Mirza Begović, Kerim Demiri, Feđa Imamović iz Zenice ali i iz drugih gradova. Neki od njih su ostali u ovim vodama, dok su se drugi ipak preusmjerili.