Evropska sedmica robotike u Centru za mlade Input

Centar za mlade INPUT u okviru EU Robotics Week (Evropske sedmice robotike)  organizovao je niz radionica za djecu i mlade u Zenici.

EU Robotics Week (ERW) projekat je namijenjen promociji robotike, programiranja i STEM edukacije u gradovima Evrope.

ERW je osnovan 2011. godine na Evropskom forumu za robotiku, te se od tada jednom godišnje, ove godine u periodu od 16. do 26. novembra, obilježava sedimica robotike širom Evrope i održavaju se radionice, predavanja, takmičenja, izložbe – bilo šta, što bi omogućilo da se robotika i tehnologija predstave što široj populaciji i prvenstveno djeci. Naravno, događaji nisu ograničeni samo na jednu  sedmicu, ali ih se najviše planira baš za ovu pomenutu sedmicu.

Ove godine učestvovao je i Centar za mlade INPUT iz Zenice gdje su organizovali besplatne radionice za osnovnoškolce i srednjoškolce u Gradu Zenici iz oblasti mBot, Arduina, Lego Mindstorms i Micro:bit programiranja. Kroz 7 radionica koje su organizovane od 20.11.2018.godine do 29.11.2018.godine prošlo je oko 200 učenika od kojih se većina susreće prvi put sa robotičkim komponentama. Šest radionica su realizovali po školama, a sedmu završnu radionicu u prostorijama Centra za mlade INPUT, gdje se okupio veliki broj djece mladih i njihovih roditelja koji su uživali u radionici robotike i programiranja.

Radionice je vodio prof. Adi Salčinović, profesor i predsjednik INPUT centra, gdje su učenici imali priliku da sastavljaju robote od lego kockica, sklopove, led diode, robote i programirali iste.

“Učenici su izrazli veliku zainteresovanost za robotikom, tako da u skorije vrijeme planiramo organizovati  razne edukacije iz oblasti robotike i programiranja za svu zainteresovanu djecu i mlade od 4 do 20 godina, kazao je prof. Salčinović.
Pored ovih aktivnosti, dva učenika i njihov profesor iz INPUT-a su u periodu od 16.11. do 19.11.2018. godine sa još  35 učenika i njihovih nastavnika iz Zenice, Kiseljaka, Vareša, Tuzle, Sarajeva posjetili  Augsburg (Njemačka) gdje se održala centralna svečanost obilježavanja Europske sedmice robotike 2018.