Počeo 4. Internacionalni festival edukativnog teatra, prvi program “Zenica Adventure”

Četvrti Internacionalni festival edukativnog teatra – IFET otvoren je danas  u Bosanskom narodnom pozorištu.

U okviru osam festivalskih dana biće održane smotre dramskog stvaralaštva škola i vrtića, osoba sa poteškoćama u razvoju, te predstave profesionalnih i amaterskih pozorišta iz naše zemlje i regiona iz domena edukativnog teatra. Ovo je prvi program Zimskog festivala „Zenica Adventure“ kojeg RTV Zenica organizuje u saradnji sa gradskom upravom.

Prvi dan IFETA, nakon kratke ceremonije otvorenja ,započeo je predstavama privatnih predškolskih ustanova iz Zenice, Abakus i Hud-Hud. Emina Talić-Hakanović, osnivačica Abakusa, ističe kako je prepoznavanje i razvijanje talenata kod djece,uključujući i one dramske, uvijek bio jedan od primarnih ciljeva ove ustanove.

Merima Pivić, iz predškolske ustanove Hud-Hud, kaže kako je ovaj festival i za djecu i za njihove roditelje, izuzetan doživljaj.

Interacionalni festival edukativnog teatra, kao jedinstven na ovim prostorima, po riječima njegovog koordinatora, rukovodioca DOL scene zeničkog pozorišta, Miroljuba Mijatovića, pokrenut je sa ciljem da djeci i mladima, osim estetskog teatarskog obrazovanja, kroz pozorišnu igru pruži lekcije o važnim životnim pitanjima i problemima.

Ove godine na IFETU je po prvi put uveden i žiri publike i druženje publike i glumaca nakon predstava. U programu festivala, osim domaćina, nastupiće i gostujuće predstave iz Novog Sada, Tuzle, Beograda, Banja Luke, Zavidovića. (Danko Travar)